Παγκόσμια Χρηματοδότηση για την Υγεία: Προειδοποιητικά Σήματα από τον ΠΟΥ

Η παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι χώρες χρηματοδότες μειώνουν τις συνεισφορές τους, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τον ΠΟΥ μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός κακοδιαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19 και άλλες διεθνείς υγειονομικές κρίσεις. Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ συνεισφέροντας περίπου κατά 18% στη συνολική χρηματοδότησή του.

«Ζούμε τη μεγαλύτερη διαταραχή στην παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία στα χρονικά», δήλωσε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ αναθεώρησε προς τα κάτω τον προϋπολογισμό του μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, που επιδείνωσε μια κρίση χρηματοδότησης στον Οργανισμό.

Σε ερώτηση του Reuters για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση.

Αντιμέτωπος με ένα εισοδηματικό κενό σχεδόν 600 εκατομμυρίων δολαρίων αυτό τον χρόνο ο ΠΟΥ πρότεινε τη μείωση του προϋπολογισμού του για την περίοδο 2026-27 κατά 21%, από 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 4,2 δισεκατομμύρια σύμφωνα με το εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του Reuters τον Μάρτιο.

«Φυσικά και αυτό είναι πολύ επώδυνο», ανέφερε ο Τέντρος, προειδοποιώντας ότι οι περικοπές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξοικονόμησης χρημάτων σε περιφερειακό, κεντρικό και εθνικό επίπεδο.

Θα μειώσει θέσεις εργασίας στα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη, και θα κλείσει ορισμένα γραφεία σε χώρες υψηλού μεσαίου εισοδήματος και άνω, τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Το ένα τέταρτο των δαπανών μισθοδοσίας του ΠΟΥ δεν θα καλυφθεί για τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποίησε ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ΠΟΥ, Ραούλ Τόμας. Είπε ότι δεν είναι ακόμη εφικτό να πει πόσες θέσεις εργασίας θα περικοπούν.

Ο Τέντρος δήλωσε επίσης ότι ο ΠΟΥ θέλει να προχωρήσει στη διεύρυνση της βάσης των δωρητών του, αναγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει διαρθρωτικό πρόβλημα, καθώς εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από εθελοντικές συνεισφορές – οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού – που προέρχονται από λίγους δωρητές.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη: Αναλυτική ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής και των εσωτερικών προκλήσεων

Αναλυτική ανάλυση της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αναφέρεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, αποκέντρωσης, οικονομίας, εθνικών εκλογών και συναίνεσης.

Αντιπαράθεση Χατζηβασιλείου με αντιπολίτευση για τη στάση της Ελλάδας στη Γάζα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, αντικρούει τις ανακρίβειες της αντιπολίτευσης σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στην κρίση της Γάζας, επισημαίνοντας τις διπλωματικές ενέργειες που έχουν γίνει.

Η δήλωση Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αντίδραση του Κρεμλίνου

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Καγκελάριος Μερτς: Ανησυχία για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει άμεσα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.