Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για το δημόσιο σύστημα υγείας

Δεν υπάρχει υπουργός Υγείας που δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα, πρέπει να είναι τρελός να μην το στηρίζει. Εγώ που είμαι ο πιο φανατικός θιασώτης του ιδιωτικού τομέα, με πρότυπα τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, σας λέω ότι αν δεν στηρίξει ένας υπουργός Υγείας το δημόσιο σύστημα, είναι τρελός.

Σημειώνει ότι στόχος του είναι να παραμείνει υπουργός Υγείας μέχρι τις εκλογές το 2027 και μιλάει για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.

Το προσωπικό στοίχημά του από τη θέση του υπουργού Υγείας είναι “για το καλοκαίρι του 2025 να έχουμε στις άγονες περιοχές λιγότερα κενά σε γιατρούς σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι”.

Το πιο μεγάλο στοίχημα είναι ότι αφού προχωράμε με την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών του ΕΣΥ και ταυτόχρονα τους διαγωνισμούς για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, να υπάρξει εμφανής βελτίωση στο κομμάτι των κενών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Έχουμε κενά σε ειδικότητες που μας πονάνε, κυρίως παθολόγους, αναισθησιολόγους και παιδιάτρους. Χωρίς παθολόγο δεν έχεις εφημερία. Αν αυτά τα καλύψουμε, αν κλείσουμε δηλαδή τον κύκλο με το έλλειμμα προσωπικού, θα έχουμε πραγματικά πολύ καλύτερο ΕΣΥ.

Σχετικά με τον χρόνο αναμονής στις εφημερίες τονίζει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μετά τον Ιούνιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα: “Έχουν ήδη πιάσει δουλειά οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο ‘Γεώργιος Γεννηματάς’, στον ‘Ευαγγελισμό’ και στο ‘Αττικόν’. Οι πολίτες αξιολογούν τη συνδρομή τους και θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα στα τέλη Μαΐου. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν 500 τραυματιοφορείς, οι περισσότεροι στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Έχουμε προκηρύξει θέσεις και προσλαμβάνουμε γιατρούς με στόχο την πλήρη κάλυψη των κενών στα ΤΕΠ. Έχει ξεκινήσει πιλοτικά το ‘βραχιολάκι’ για την ηλεκτρονική ιχνηλάτηση των ασθενών. Τον Ιούνιο ξεκινάει η τηλεδιάγνωση των μαγνητικών και των αξονικών εξετάσεων. Όλα αυτά θα πείσουν και τον πιο μεγάλο πολέμιο της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, μετά τον Ιούνιο, ότι πάμε καλύτερα στις εφημερίες.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης, στα νοσοκομεία της Αττικής έχουμε μείωση του μέσου χρόνου αναμονής περίπου 15%.

Αναγνωρίζει ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα επισημαίνοντας: “Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί… Από τα πραγματικά προβλήματα, όμως, στη φράση ‘το ΕΣΥ καταρρέει’ υπάρχει μεγάλη απόσταση”.

Σχετικά με τις αμοιβές των υγειονομικών, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι “αυτήν τη στιγμή νέο σχέδιο αύξησης των μισθών των γιατρών δεν υπάρχει. Όμως, αν είχα δημοσιονομικά περιθώρια τώρα, θα ήθελα να δώσω αυξήσεις στους νοσηλευτές. Το συζητάω με την κυβέρνηση”.

Σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους υπογραμμίζει ότι ξεκινά στις 15 Μαΐου η κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων με μηδενική επιβάρυνση. Επίσης, υπάρχει, πλέον, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Κριτική στη ΝΔ για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι αντιδράσεις των πολιτικών

Κριτική στη ΝΔ για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αντιδράσεις των πολιτικών, με επίκεντρο τις δηλώσεις του Κώστα Τσουκαλά και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επίδραση της φωτιάς στην Καρύστο: Η μάχη για την προστασία των οικισμών

Οι κάτοικοι της Καρύστου και οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τιτάνια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας για την προστασία των οικισμών από τις φλόγες, με τους ανέμους να δυσκολεύουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πρόοδος και Σημασία του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι

Οι εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι έχουν προχωρήσει στο 60%, με την ηγεσία του υπουργείου να επισκέπτεται την περιοχή και να αναφέρει τη σημασία του έργου για την Κρήτη και την Ελλάδα.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε θρησκευτική τελετή στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και παρευρέθηκε στην επίσημη υποδοχή του από τη μοναστική αδελφότητα.