Η Διαρκής Ένταση στη Γραμμή Ελέγχου: Ινδία και Πακιστάν

Η πρόσφατη αναταραχή στη «Γραμμή Ελέγχου», η οποία είναι η πιο στρατιωτικοποιημένη ζώνη στον κόσμο, δεν αποτελεί έκπληξη ιστορικά. Αυτή η περιοχή χωρίζει το Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία από το τμήμα που ελέγχεται από το Πακιστάν και αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης και από τις δύο χώρες από το 1947.

Το 1947, οι Βρετανοί προχώρησαν στη διαίρεση της περιοχής σε δύο κράτη: το μουσουλμανικό Πακιστάν και την ινδουιστική Ινδία. Οι περιοχές του Τζαμού και του Κασμίρ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν με ποια από τις δύο χώρες θα συμμαχήσουν.

Ο μαχαραγιάς του Κασμίρ αποφάσισε, παρά την πλειοψηφία των μουσουλμάνων στην περιοχή, να συμμαχήσει με την Ινδία, ζητώντας στρατιωτική υποστήριξη κατά των επιθέσεων από το Πακιστάν. Αυτή η απόφαση οδήγησε στον πρώτο Ινδοπακιστανικό πόλεμο το 1947-1948.

Το 1949 υπογράφηκε η συμφωνία του Καράτσι, που έφερε προσωρινή κατάπαυση του πυρός και τον ΟΗΕ ως επόπτη της κατάστασης.

Από το 1949 έως το 1965, αν και υπήρξαν σποραδικές συγκρούσεις, η κατάσταση ήταν σχετικά ελεγχόμενη. Το 1965 εκδηλώθηκε ο δεύτερος Ινδοπακιστανικός πόλεμος για τον έλεγχο του Κασμίρ, χωρίς όμως αλλαγές στο καθεστώς της περιοχής. Το 1971, το Πακιστάν υπέστη ήττα από τις ινδικές δυνάμεις, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του Μπανγκλαντές.

Το 1972 υπογράφηκε η συμφωνία Σίμλα, που καθόρισε τη «Γραμμή Ελέγχου» και επισήμως χώρισε τις δύο διοικητικές περιοχές του Κασμίρ.

Μέχρι το 1974, η κατάσταση άλλαξε με την είσοδο των πυρηνικών όπλων στην εξίσωση, καθώς η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που απέκτησε πυρηνικά όπλα στην περιοχή. Ο Πακιστάν απάντησε, αποκτώντας το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο το 1988.

Σύμφωνα με στοιχεία της Federation of American Scientists (FAS), το 2025 η Ινδία διαθέτει περισσότερες από 180 πυρηνικές κεφαλές, ενώ το Πακιστάν έχει 170, διατηρώντας μια στρατηγική ισορροπία.

Από το 1989 και μετά, το Πακιστάν έχει επενδύσει σημαντικά σε παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή του Κασμίρ, παρά τις επίσημες αρνήσεις της κυβέρνησής του για οποιαδήποτε συμμετοχή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Κίνα υποστηρίζει τον “απευθείας διάλογο” ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της σε έναν "απευθείας διάλογο" ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι δύο χώρες θα αρχίσουν "αμέσως" διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Συνεδρίαση υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συμμετέχει σε συνάντηση υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εστιάζοντας στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης με έμφαση στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετατροπή του πρώην ΠΙΚΠΑ Δάφνης σε βρεφονηπιακό σταθμό

Η ανακατασκευή του πρώην ΠΙΚΠΑ Δάφνης σε βρεφονηπιακό σταθμό ξεκίνησε με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ, πλήρως χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Αττικής. Ο νέος σταθμός θα προσφέρει βελτίωση των συνθηκών διημέρευσης και διαβίωσης των παιδιών, καθώς και οικονομική ανακούφιση σε δημότες με χαμηλά εισοδήματα.

Συμφωνία ΠΟΥ για Προετοιμασία Πανδημιών

Τα μέλη του ΠΟΥ υιοθέτησαν μια συμφωνία ορόσημο για την προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες μετά την Covid-19, μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Η συμφωνία αντιμετώπισε αντίσταση από τη Σλοβακία, αλλά εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ.