Αυξημένη επιφυλακή στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την Αθήνα, καθώς οι τελευταίες ενέργειές της, όπως η δημοσίευση του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η προκήρυξη για έρευνες στα οικόπεδα νότια της Κρήτης, έχουν προκαλέσει ανησυχία. Το 2019, η Τρίπολη είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην προκήρυξη αδειοδότησης ερευνών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, γεγονός που είχε προηγηθεί της υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λιβύη δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία προς την Αθήνα σχετικά με τα οικόπεδα νότια της Κρήτης, στα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η εταιρεία Chevron. Επίσης, η Λιβύη δεν έχει σχολιάσει τον χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αν και είναι νωρίς για οποιαδήποτε αντίδραση.

Η λιβυκή πλευρά φαίνεται να ακολουθεί μια μεσαία γραμμή, την οποία είχε αμφισβητήσει το 2019, σε σχέση με την προκήρυξη λιβυκών οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτή η γραμμή αμφισβητεί και την πιθανή «οριοθέτηση» της λιβυκής ΑΟΖ που προκύπτει από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο επιδιώκει να σφετεριστεί τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ρευστή και η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά είναι πιθανή, ειδικά καθώς η Τουρκία διατηρεί ισχυρή επιρροή στην κυβέρνηση και δεν επιθυμεί τη διάρρηξη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Πριν από μια εβδομάδα, ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά πραγματοποίησε μια σημαντική σύσκεψη σχετικά με τις εξελίξεις στα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου.

Μια φωτογραφία από τη σύσκεψη, στην οποία ο Ντμπεϊμπά σημείωνε πάνω σε έναν χάρτη, τράβηξε την προσοχή, καθώς εστίαζε στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου βρίσκονται τα ελληνικά οικόπεδα που ενδιαφέρουν τη Chevron. Στον χάρτη απεικονίζεται επίσης η γραμμή που καθορίζει την λιβυκή ΑΟΖ βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, η οποία επικαλύπτει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Εορτασμός των 51 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες για τους Νέους: Ψηφιακή Ασφάλεια και Εκπαίδευση

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή ασφάλεια και την εκπαίδευση των νέων κυριάρχησαν στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναδιάταξη Δυνάμεων στη Σουέιντα μετά την Επανάληψη του Ελέγχου από τους Δρούζους

Μετά την επανάληψη του ελέγχου της Σουέιντα από τους Δρούζους, η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε την αναδιάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή, μετά από εβδομάδες διακοινοτικών συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ισχυρός σεισμός στη Ρωσική Άπω Ανατολή

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών σημειώθηκε στη Ρωσική Άπω Ανατολή, με εκδοθέντα συναγερμό για τσουνάμι από το USGS και το GFZ.