Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει αύριο η Ρωσία με επικεφαλής τον πρόεδρο της ιστορικής εκπαίδευσης, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, θέτοντας εξαρχής χαμηλά τον πήχη για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Το Κρεμλίνο δημοσιοποίησε τη λίστα της αποστολής, η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε τον υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ, ούτε τον Ρώσο Πρόεδρο.
Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν, τον διευθυντή της Κεντρικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιγκόρ Κοστιουκόφ, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν.
Όπως αναφέρεται από το TASS, οι διαπραγματεύσεις αυτές αποσκοπούν στην αναθέρμανση του διαλόγου που διακόπηκε το 2022, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κιέβου και πιέσεων από τη Δύση.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα χωρίς την παρουσία του Πούτιν. Αφού συζήτησε με την ομάδα του για τις επερχόμενες συνομιλίες στην Τουρκία, τόνισε την ανάγκη να δει ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία προτού αποφασίσει για την επόμενη κίνηση της Ουκρανίας.
«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από τη Ρωσία και μετά θα αποφασίσω τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ουκρανία», δήλωσε, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη βούληση της Μόσχας να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση.
Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στις συνομιλίες στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαδικασία. «Αυτή η εβδομάδα μπορεί να φέρει αλλαγές. Όλα κρίνονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους ηγέτες και τις χώρες που συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία για να τερματίσει τις επιθέσεις και να ανοίξει τον δρόμο προς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. «Η Ρωσία παρατείνει τον πόλεμο και τις απώλειες. Ευχαριστώ κάθε χώρα και ηγέτη που πιέζει τη Μόσχα για να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς πίεσης για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης.