Διπλωματικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Η πρώτη διπλωματική συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά το 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις πολλές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει. Οι ενθαρρύνσεις του Ταγίπ Ερντογάν και οι ενέργειες των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή.

Η διάρκεια των συνομιλιών δεν αναμένεται να υπερβεί εκείνη της προηγούμενης χρονιάς. Το κύριο θέμα που θα εξεταστεί είναι αν η Ρωσία θα αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, χωρίς όρους.

Με βάση την εμπειρία από την πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη το 2022, οι προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα είναι περιορισμένες. Η Ρωσία φαίνεται να θεωρεί τη νέα συνάντηση συνέχεια της προηγούμενης και, συνεπώς, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες.

Στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Ζελένσκι και την άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί αντέτειναν και κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και να προχωρήσουν σε αντεπίθεση.

Εάν η νέα επαφή καταλήξει σε αδιέξοδο, θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αποτυχία των αμερικανικών προσπαθειών να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν οι απαιτήσεις της Ρωσίας παραμείνουν αμετάβλητες, το σενάριο της αποτυχίας είναι αναπόφευκτο.

Η Ρωσία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, επαναδιαπραγματεύθηκε υπό διαφορετικούς όρους. Η πίεση προς τον Πούτιν έχει μειωθεί, ενώ η πίεση προς τον Ζελένσκι έχει αυξηθεί. Οι ρωσικές απαντήσεις στις αμερικανικές προτάσεις ειρήνης αναμένονται με ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Εμιράτα, δήλωσε πως οποιαδήποτε πρόοδος απαιτεί τη δική του συμμετοχή. Αυτές οι δηλώσεις υποδηλώνουν την πίεση που αισθάνεται σχετικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο παρόν, η κατάσταση γύρω από τον πόλεμο παραμένει περίπλοκη και καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να επιβάλει τις επιθυμητές λύσεις. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αλλάξει ρυθμό, ούτε με την παρέμβαση τρίτων, όπως η Τουρκία ή η Κίνα.

Η Ρωσία έχει χαράξει έναν στρατηγικό χάρτη δράσης που συνδυάζει το κόστος και τα πιθανά οφέλη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ανησυχία για επιπλέον δασμούς: Εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις και περιορισμό της εξάρτησης

Η ανησυχία για την επιβολή επιπλέον δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα εκφράζεται από εκπροσώπους της οικονομίας και της βιομηχανίας, που ζητούν διαπραγματεύσεις και περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Σοβαρό τροχαίο στο Κολωνάκι: Αυτοκίνητο έπεσε σε εστιατόριο

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στο Κολωνάκι, όταν αυτοκίνητο έπεσε σε εστιατόριο με τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.

Δασμοί Μεξικού: Αντίδραση στην Επιβολή 30% από τις ΗΠΑ

Το Μεξικό αντιδρά στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή 30% δασμών στα μεξικανικά προϊόντα και δηλώνει ότι είναι "άδικη" η ενέργεια αυτή.

Μακρόν: Κάλεσμα για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αποδοκιμασία της Γαλλίας και κάλεσε την ΕΕ να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αντιδρώντας στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τελωνειακούς δασμούς.