Εμβάθυνση Στρατηγικών Σχέσεων: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ενισχύει τις σχέσεις της με σημαντικές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με τη σύγκληση τριών κορυφαίων διακυβερνητικών συμβουλίων μόλις τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας (ΑΣΣ) πραγματοποιούνται παράλληλα με τις επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, τον Μάρτιο, και τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο στις αρχές αυτού του μήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος ηγέτης που έγινε δεκτός στην καγκελαρία μετά τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο, όταν συνεδρίασε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον de facto ηγέτη του βασιλείου τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση του ΑΣΣΣ επιστέγασμα της συστηματικής προσπάθειας οικοδόμησης της διμερούς σχέσης από την ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και την αύξηση της ελληνικής επιρροής στον αραβικό κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του «ειδικού βάρους» του Ριάντ στον σουνιτικό και αραβικό κόσμο, αλλά και καθώς αποτελεί το ισχυρότερο αντίβαρο στην προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει τη μεταπολεμική Συρία στη σφαίρα επιρροής της.

Στις 7 Μαΐου ακολούθησε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, όπου επισφραγίστηκε η αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγικό επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη αξία στη συνεργασία με το Κάιρο, αφενός διότι θεωρεί ότι η Αίγυπτος αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής και αναντικατάστατο «κυματοθραύστη» έναντι μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια ζώνη.

Ο κύκλος έκλεισε με το δεύτερο ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας, που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη στις αρχές της εβδομάδας. Η Ιταλία είναι η έτερη χώρα με την οποία η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ το 2020.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέο Market Place για τις Επιχειρήσεις του Τουρισμού και της Πολιτιστικής Βιομηχανίας

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ανακοίνωσε τη λειτουργία του Market Place που προσφέρει επιπλέον εκπτώσεις και προσφορές στους κατόχους του Youth Pass, ενισχύοντας την πρόσβαση των νέων σε οικονομικά αγαθά και υπηρεσίες.

Επαναλειτουργία Λιμανιού Ραφήνας: Οι Κατάπλοι Ξανά Κανονικά

Οι αρχές ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία του λιμανιού της Ραφήνας, με τα πλοία να εξυπηρετούν κανονικά τους επιβάτες, μετά την προσωρινή μεταφορά κατάπλων λόγω εκτάκτων συνθηκών.

Πυρκαγιά σε Ραφήνα: Επίγειες και Αεριες Δυνάμεις σε Επιφυλακή

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ραφήνα βρίσκεται σε ύφεση, με επίγειες και αεριες δυνάμεις σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Πυροσβέστες, αεροσκάφη και εθελοντές συνεργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς.

Επιχείρηση Διάσωσης από Πυρκαγιά στην Περιοχή Ραφήνας-Πικερμίου

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 57 απεγκλωβισμούς πολιτών και ασφάλισε την απομάκρυνση 300 ατόμων και 22 τετράποδων από την πυρκαγιά στην περιοχή Ραφήνας-Πικερμίου. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στη λεωφόρο Μαραθώνος, ενώ παραμένει κλειστή η οδός Αρίωνος.