Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Υπηρετούμε με προσήλωση τον στόχο της διεύρυνσης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας όσο και της διαφύλαξης και της διάχυσης της μνήμης της, όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Είναι ιερό το καθήκον της διατήρησης της μνήμης και της απόδοσης δικαιοσύνης», σημείωσε η κ. Μενδώνη τονίζοντας ότι «η εξόντωση του ελληνικού στοιχείου της Ανατολίας, της Ιωνίας και του Πόντου ήταν σχεδιασμένη και αποσκοπούσε στον αφανισμό του. Την ίδια τραγική μοίρα βίωσε και ο βασανισμένος λαός των Αρμενίων. Αυτή η συστηματικότητα και η μαζικότητα καταδεικνύει ότι υπήρχε σχέδιο, όχι για τη συρρίκνωση, αλλά για την πλήρη απομείωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών. Οι σφαγές και οι διωγμοί, που είχαν ήδη αρχίσει, αυξήθηκαν σε ένταση και μέγεθος με την ανάδυση του τουρκικού εθνικού κινήματος».

«Κι εδώ έγκειται το χρέος της γειτονικής χώρας. Η θεμελίωση του τουρκικού εθνικού κράτους πέρασε μέσα από τον πόλεμο, που οδήγησε και στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη συνακόλουθη αποκάθαρση της νέας κρατικής οντότητας από αλλογενείς και αλλόθρησκους πληθυσμούς. Η Ιστορία έχει πολλές όψεις. Και η σύγχρονη Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να τιμά το ιδρυτικό της γεγονός. Παραδεχόμενη, όμως, παράλληλα ότι είχε και πολλές σκοτεινές και αιματοβαμμένες πλευρές. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία θα συνιστούσε, αναμφίβολα, πράξη γενναιότητας και δικαιοσύνης τόσο απέναντι στα θύματα και τη μνήμη τους όσο και στους σημερινούς Τούρκους πολίτες, που δεν δικαιούνται να επωμίζονται ένα τόσο μεγάλο άγος για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη. Παράλληλα, θα αποτελούσε κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση σχέσεων ειλικρινούς φιλίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και θεμέλιο για ένα μέλλον ειρήνης καταλλαγής, συνεννόησης και κοινής ευημερίας».

«Το βάρος της ιστορίας επιβάλει στην πολιτεία και στους θεσμούς της τη συνεχή και αταλάντευτη προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης, όχι μόνο της τραγικής μοίρας των Ελλήνων του Πόντου, που βίωσαν πρώτα την εξολόθρευση και μετά την προσφυγιά, αλλά και της ανιδιοτελούς προσφοράς τους στο έθνος», επεσήμανε η κ. Μενδώνη, διαβεβαιώνοντας πως «ο Ποντιακός Ελληνισμός θα καταλάβει τη θέση που δικαιούται στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, στην υλοποίηση του οποίου προχωρά η ελληνική πολιτεία, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Θα αποτελεί μία ακόμα πολύτιμη κιβωτό της εθνικής μας μνήμης που θα ανακεφαλαιώνει την ιστορία του μοναδικού Ελληνισμού της Ανατολής και θα καταγράφει την πολύτιμη προσφορά τους στο έθνος», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αναθεώρηση Συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ: Εντατικοποιείται η Διπλωματία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, σε αντίδραση της απαγόρευσης εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ. Η διπλωματία εντείνει τις προσπάθειές της για επίλυση της κρίσης.

Σύλληψη Χρήστου Μαυρίκη για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή

Ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, συνελήφθη για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή σχετικά με εκκρεμή δίκη.

Άγρια επίθεση ανηλίκων σε 50χρονο στα Γλυκά Νερά

Ανηλικοι ξυλοκόπησαν άγρια έναν 50χρονο στα Γλυκά Νερά, με το θύμα να νοσηλεύεται διασωληνωμένο. Ανησυχία και προβληματισμός για την ασφάλεια στην περιοχή.

Τάνκερ με σημαία Παναμά ακινητοποιήθηκε στο Ιράν

Ένα τάνκερ με σημαία Παναμά που συνδέεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακινητοποιήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κοντά στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ι-Τζασκ με επείγον σήμα για "πειρατεία".