Συμφωνία ΠΟΥ για Προετοιμασία Πανδημιών

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, WHO) ενέκριναν σήμερα μια σημαντική συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών μετά την Covid-19, η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από το 2020 έως το 2022.

Μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, το νομικά δεσμευτικό σύμφωνο εγκρίθηκε στη Γενεύη από τη Συνέλευση για την Παγκόσμια Υγεία. Τα μέλη του ΠΟΥ υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την έγκρισή του.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ειδικά σε μια περίοδο όπου πολλοί πολυμερείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, αντιμετωπίζουν περικοπές στη χρηματοδότησή τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αποτελεί νίκη για την δημόσια υγεία, την επιστήμη και την πολυμερή συνεργασία. Θα εξασφαλίσει ότι θα μπορούμε συλλογικά να προστατεύουμε καλύτερα τον κόσμο από μελλοντικές απειλές πανδημίας».

Η συνθήκη αντιμετώπισε μια τελευταία στιγμή αντίστασης χθες, Δευτέρα, όταν η Σλοβακία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία, λόγω της αμφισβήτησης της από τον πρωθυπουργό της, ο οποίος εκφράζει αμφιβολίες για τα εμβόλια.

Συνολικά, 124 χώρες ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, καμία κατά, ενώ 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ρωσία, η Σλοβακία και το Ιράν, απείχαν από την ψηφοφορία.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέα αναχαίτιση πυραύλου από το Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, βάζουν συχνά στο στόχαστρο την ισραηλινή επικράτεια.

Συνεδρίαση στον ΟΗΕ για την Προστασία των Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις

Συνεδρίαση υψηλού επιπέδου στον ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις με εκπροσώπους από διεθνείς οργανισμούς και εκθέσεις για τον αντίκτυπο των συγκρούσεων στην παγκόσμια κοινότητα.

Διαμάχη Τραμπ – Ραμαφόσα για τη γενοκτονία στη Νότια Αφρική

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, για τις ανησυχίες σχετικά με τη γενοκτονία των λευκών αγροτών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ξεκάθαρους στόχους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρουσίασε τους στόχους του πολέμου στη Γάζα, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής του σχεδίου Τραμπ για την περιοχή.