Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί η κυβερνητική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από το Προεδρικό Διάταγμα που περιορίζει τη δόμηση σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε την ρύθμιση την Τετάρτη σε συνέντευξή του, ενώ αναμένονται και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση της κεντρικής φιλοσοφίας της.
Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη πρόκληση, καθώς πρέπει να ξεπεράσει το δεδικασμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν τον ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ και την ιδιοκτησία ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει μια οριζόντια ρύθμιση που θα καλύψει 10.000 οικισμούς, αν και τα κριτήρια δόμησης δεν θα είναι τα ίδια για όλους. Ο υπουργός εξετάζει την εφαρμογή μιας «δημογραφικής ρήτρας», με στόχο να αποτραπεί η ερημοποίηση περιοχών της επαρχίας.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποκέντρωσης, θα ληφθούν υπόψη οι δημογραφικές εξελίξεις στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και άλλοι παράγοντες όπως η φέρουσα ικανότητα των περιοχών, και κυρίως των νησιών.
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει αναταραχές εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι βουλευτές εκφράζουν παράπονα για την εικόνα που δημιουργείται στους εκλογείς τους, οι οποίοι ανησυχούν ότι η δόμηση περιορίζεται σημαντικά.
Η προγραμματισμένη νομοθετική ρύθμιση είναι ένα ενδιάμεσο βήμα μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, με την κυβέρνηση να προγραμματίζει τη δημιουργία 227 τοπικών και 18 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, καλύπτοντας το 80% της χώρας. Παράλληλα, προχωρούν η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.