Στο πλαίσιο του δεύτερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη. Η συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική δομή αποτελεί βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας και κλειδί για τη μετάβαση σε πιο δυναμικά πρότυπα ανάπτυξης.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τοπική ανάπτυξη. Η παρουσία τους στην ελληνική οικονομία ξεχωρίζει σε τρεις κύριους τομείς: ως ποσοστό των επιχειρήσεων, στην απασχόληση εργαζομένων και στην προστιθέμενη αξία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η δυναμική των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 46,8% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση εκπονεί την Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, συνεργαζόμενη με τους δήμους και τις περιφέρειες, με στόχο την προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας. Η βάση της στρατηγικής είναι η ανάλυση των επίσημων στοιχείων των τοπικών οικονομιών και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των Επιμελητηρίων.
Η κυβέρνηση επενδύει στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα, επιδιώκοντας την ευημερία των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία ευκαιριών για ανάπτυξη. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής, με την κυβέρνηση να προσφέρει σημαντικούς πόρους μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον παλμό των τοπικών κοινωνιών και την κινητήρια δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τις περιφέρειες σε δυναμικούς πόλους ανάπτυξης. Εκτός από την οικονομική συνεισφορά, προσφέρουν εργασία, υποστηρίζουν τους τοπικούς προμηθευτές και συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινοτικής ζωής.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το κλειδί για μια ανταγωνιστική Ελλάδα, που αναπτύσσεται αρμονικά, σέβεται το περιβάλλον της και προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της. Είναι επίσης μοχλοί κοινωνικής κινητικότητας και ανθεκτικότητας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτισμικής συνέχειας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.