Πολιτικές εξελίξεις και συνταγματική αναθεώρηση: Οι προθέσεις της κυβέρνησης

Η έρευνα της Marc για το «ΘΕΜΑ» της προηγούμενης Κυριακής έχει προκαλέσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, καταδεικνύοντας τη διακομματική συναίνεση υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει το συνταγματικό πεδίο για να προχωρήσει σε πολιτική ρελάνς, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στο ΠΑΣΟΚ και να καθορίσει την πολιτική ατζέντα με ιδεολογικό πρόσημο.

Εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, η κυβέρνηση προγραμματίζει μία σειρά παρεμβάσεων σε κρίσιμα άρθρα, καθώς διαπιστώνει την κοινωνική ωρίμαση ορισμένων προτάσεων, όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025, με το 2026 να είναι το έτος που θα διεξαχθεί η ουσιαστική συζήτηση για τις προτεινόμενες αλλαγές. Σημειώνεται ότι η παρούσα Βουλή είναι προαναθεωρητική, γεγονός που σημαίνει ότι επιλέγονται τα άρθρα προς αναθεώρηση και η επόμενη Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για τις αλλαγές.

Η διαδικασία απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, καθώς για την αναθεώρηση απαιτούνται 180 ψήφοι. Ωστόσο, η σύμπλευση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να επαρκεί για την ανεύρεση των απαιτούμενων ψήφων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ. θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαδικασία της αναθεώρησης, συνεργαζόμενο στενά με το Μέγαρο Μαξίμου. Σημαντική είναι η συμβολή προσώπων όπως ο Στέλιος Κουτνατζής και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην προετοιμασία της διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει σαφείς προθέσεις για ευρείες αλλαγές στο Σύνταγμα, ιδίως αναφορικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ για το Δημόσιο εστιάζει στο άρθρο 103 παρ. 4, επισημαίνοντας ότι η άρση της μονιμότητας θα πρέπει να αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τρέχουσες διαδικασίες επιβάλλουν την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων μόνο μέσω πειθαρχικών διαδικασιών ή ποινικών καταδικών, κάτι που καθυστερεί τη διαδικασία. Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον νομοθετικών παρεμβάσεων για την τροποποίηση του πλαισίου απολύσεων, εφόσον υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές.

Μια από τις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνει το άρθρο 86, με στόχο τη μείωση της εμπλοκής της Βουλής κατά τη δίωξη πολιτικών προσώπων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου που θα αφορά και τον πρώην υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ψηφιακή Επανάσταση στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού: Τα Πρώτα Αποτελέσματα

Αναφορά στα αποτελέσματα του ψηφιακού συστήματος ιχνηλάτησης στα Επείγοντα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο υγειονομικής απάτης στον ΕΟΠΥΥ

Ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υγειονομικής απάτης στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή φαρμακοποιών και γιατρών στον ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικών συνταγών και πλαστών αποζημιώσεων.

Έφεση της κυβέρνησης Τραμπ κατά απόφασης για τελωνειακούς δασμούς

Η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί έφεση κατά απόφασης δικαστηρίου που μπλοκάρει τους τελωνειακούς δασμούς, επικαλούμενη την ανάγκη εθνικής ασφάλειας.

Αμερικανική Διπλωματία: Ανακλήση Βίζων Κινέζων Φοιτητών

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την ανάκληση των βίζων που χορηγούνται σε κινέζους φοιτητές, σε αντίποινα για την αναστολή θεωρήσεων διαβατηρίων από το Πεκίνο.