Διπλωματική Μάχη της Αθήνας κατά της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Η Αθήνα βρίσκεται σε μια κρίσιμη διπλωματική μάχη, προκειμένου να θέσει όρους και προϋποθέσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία για τα συμφέροντά της. Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης, ύψους 800 δισ. ευρώ, στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να εντάξει τη δική της αμυντική βιομηχανία.

Από την αρχή, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες της Ε.Ε. και τον δυναμισμό της αμυντικής της βιομηχανίας, έχει παρουσιαστεί ως η «λύση» στα ζητήματα ασφάλειας της Ευρώπης. Αυτή η στρατηγική ενισχύεται από αρκετά κράτη-μέλη που, για διάφορους λόγους, υποστηρίζουν τη συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για να εξασφαλίσει πόρους και να επιτύχει πολιτικούς και διπλωματικούς στόχους, προσπαθώντας να επιβάλει μια «α λα καρτ» σχέση με την Ε.Ε.

Για την Ελλάδα, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η Αθήνα επιδιώκει να θέσει αυστηρούς όρους στη συνεργασία με την Τουρκία, διαφορετικά κινδυνεύει να χρηματοδοτήσει μια χώρα που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της. Στην περίπτωση της Κύπρου, μάλιστα, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την κρατική της υπόσταση.

Καθώς οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες είναι περίπλοκες και γεμάτες προκλήσεις, η Αθήνα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει θέσει τον πήχη ψηλά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με μια χώρα που διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας, προαναγγέλλοντας ότι θα θέσει το ζήτημα της άρσης του στον Ερντογάν.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης αναμένεται να προκαλέσει αντιπαραθέσεις, όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με ορισμένους συμμάχους που πιέζουν για τη συνεργασία. Το κλίμα είναι παρόμοιο και στο ΝΑΤΟ, όπου η συνεργασία της Ε.Ε. σε αμυντικά θέματα συναντά εμπόδια, κυρίως λόγω της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Είναι σαφές ότι η άρση των εμποδίων στη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο επανεξοπλισμού θα της δώσει ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για να επιτύχει την πώληση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Η αποστολή της Αθήνας είναι δύσκολη, καθώς η Τουρκία αναμένεται να αντιδράσει σε οποιουσδήποτε όρους που αφορούν τις διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Κατατέθηκε τροπολογία για την οριοθέτηση οικισμών με λιγότερους από 2000 κατοίκους

Η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε στη Βουλή, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δόμησης στους οικισμούς με λιγότερους από 2000 κατοίκους.

Συλλήψεις σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης πυρομαχικών στην Κρήτη

Συλλήψεις μελών εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε πυρομαχικά στην Κρήτη, ενόψει καλοκαιρινών γάμων. Αξιοσημείωτη η ιστορία του 65χρονου αρχηγού.

Συμφωνία για 60ήμερη εκεχειρία στη Γάζα: Ο Τραμπ ανακοινώνει νέες εξελίξεις

Ο Τραμπ ανακοινώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για 60ήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με την υποστήριξη Κατάρ και Αιγύπτου.

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Προτάσεις και προκλήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόοδο για 60ήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με τη συμμετοχή του Κατάρ και της Αιγύπτου, ενώ οι προκλήσεις παραμένουν για τη Χαμάς και το Ισραήλ.