Χιλιάδες οικισμοί σε όλη τη χώρα εισέρχονται σε διαδικασία θεσμικής αποκατάστασης, με στόχο την επίλυση της πολυάριθμης πολεοδομικής αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση εργάζεται για την εκπόνηση μιας μεταβατικής ρύθμισης που θα καθορίσει την τύχη των οικοπέδων που έχουν οριοθετηθεί από τις νομαρχίες, εστιάζοντας σε δημογραφικά κριτήρια και την ενίσχυση της υπαίθρου.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο, με σκοπό να απαντήσει σε μια εκκρεμότητα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αυτή η πρωτοβουλία θα προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Μετά από χρόνια στασιμότητας και νομικών θεμάτων, η Πολιτεία στοχεύει να θέσει ασφαλείς κανόνες για τον καθορισμό των ορίων των μικρών και προϋφιστάμενων οικισμών του 1923. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη λεγόμενη Ζώνη Γ’, η οποία περιλαμβάνει αυθαίρετες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η νέα ρύθμιση επιδιώκει να λειτουργήσει ως εργαλείο για την προστασία των μικρών οικισμών, ενισχύοντας τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την προστασία της ιδιοκτησίας.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα αυστηρά πολεοδομικά κριτήρια και να ενισχυθούν οι κοινωνικές και δημογραφικές παράμετροι. Υπογράμμισε ότι η αξία των ακινήτων πρέπει να διατηρείται, ακόμη και αν δεν έχουν χτιστεί, καθώς η απαξίωση τους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Το βασικό δίλημμα παραμένει η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας, με στόχο την ενίσχυση της αποκέντρωσης και την επιστροφή των νέων στα χωριά.