Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σήμερα ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι οι απειλές κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ αποκλείουν τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.
Ο Τομάς Ρενιέ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα άμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στο πρόγραμμα SAFE, τόνισε ότι οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από κάποια κράτη-μέλη έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας μπορεί να αποκλειστεί, αν αυτή θέτει άμεση απειλή στην άμυνα ή την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Ρενιέ αναφέρθηκε στη ρήτρα διασφάλισης του SAFE, σύμφωνα με την οποία το 65% των συστατικών ενός προϊόντος κοινής προμήθειας πρέπει να προέρχεται από χώρες της ΕΕ, της ΕΖΕΣ/ΕΟΧ ή την Ουκρανία, με τις τρίτες χώρες να μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό έως 35%.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη δήλωσή του, είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία της ΕΕ για αμυντικά προγράμματα με μια χώρα που διατηρεί casus belli κατά της Ελλάδας. Ο ίδιος προτίθεται να θέσει το ζήτημα στην Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μήνυμα έχει ήδη φτάσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Μέσω του SAFE, η ΕΕ προγραμματίζει να χρηματοδοτήσει σημαντικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, προσφέροντας έως 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, με τη μορφή δανείων μακράς διάρκειας και ανταγωνιστικών τιμών.
Το SAFE επιτρέπει τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπου η Ουκρανία και οι χώρες του ΕΟΧ θα έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής με τα κράτη-μέλη, ενώ επιτρέπεται και η συμμετοχή υποψήφιων χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας με την ΕΕ.