Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντεπίθεση στη Μαύρη Θάλασσα: Στρατηγικό σχέδιο για την ανατολική πύλη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αυξάνει την πίεση στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Μαύρη Θάλασσα να μετατρέπεται σε σημαντικό πεδίο σύγκρουσης. Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε μια στρατηγική αντεπίθεση.

Η ΕΕ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που θυμίζει στρατιωτική απόβαση, με επενδύσεις σε υποδομές, ανάπτυξη δικτύων επιτήρησης και νέες συμμαχίες, με σκοπό να ενισχύσει την ανατολική της πύλη και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής προς το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Politico, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού και να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στην περιοχή, ανταγωνιζόμενη τις ρωσικές απειλές στην Ανατολική Ευρώπη. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, τόνισε ότι η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ασφάλειας, επισημαίνοντας τις υβριδικές επιθέσεις του Κρεμλίνου σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ δεν είναι μόνο αμυντική, αλλά και γεωπολιτική, σχεδιασμένη για να απαντήσει στις «οπλοποιημένες εξαρτήσεις» του κόσμου, όπως ανέφερε η Επίτροπος Διεύρυνσης, Μάρτα Κος. Η περιοχή του Εύξεινου Πόντου θεωρείται πύλη προς τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία, ενώ είναι κομβική για την παγκόσμια διακίνηση ενέργειας και τροφίμων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση, με καθυστερήσεις και αποκλεισμούς στη ροή εμπορευμάτων λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν ενίσχυση της άμυνάς τους, φοβούμενες ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ο τελευταίος στόχος του Κρεμλίνου.

Η ΕΕ σχεδιάζει να επενδύσει σε στρατηγικές υποδομές σε Ρουμανία και Βουλγαρία, όπως η αναβάθμιση λιμανιών και σιδηροδρομικών γραμμών, για να διασφαλίσει τη διακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού σε περίπτωση κρίσης. Η Κάλας ανέφερε ότι απαιτούνται περίπου 75 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό αυτών των υποδομών.

Ένα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής είναι η ίδρυση ενός Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας Μαύρης Θάλασσας, το οποίο θα παρακολουθεί την περιοχή και θα προστατεύει κρίσιμες υποδομές. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστεί, η Κάλας δήλωσε ότι θα είναι κεντρικό εργαλείο της στρατηγικής της ΕΕ.

Η ΕΕ θα επεκτείνει επίσης τους ενεργειακούς διαδρόμους και τις ψηφιακές υποδομές σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, ενώ θα επενδύσει στην ανθεκτικότητα των παράκτιων κοινοτήτων απέναντι στις περιβαλλοντικές συνέπειες του πολέμου και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η στρατηγική περιλαμβάνει ενεργή διπλωματία με έξι περιφερειακούς εταίρους: Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Τουρκία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας και επιρροής στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Κατατέθηκε το Αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή

Κατατέθηκε αίτημα από ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που αφορά τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας.

Δέσμη παρεμβάσεων για ρευματοκλοπές και αποθήκευση ενέργειας – Ανακοίνωση Υφυπουργού Περιβάλλοντος

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε μια σειρά παρεμβάσεων για τη μείωση των ρευματοκλοπών και την ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

Η Βουλγαρία εξασφαλίζει τα δικαιώματα των συμπατριωτών της στη Βόρεια Μακεδονία

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ επισημαίνει τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας πως πρόκειται για πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

Αναβολή μετακίνησης πλημμυροπαθών από το Κουτσόχερο

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαβεβαιώνει ότι δεν θα μετακινηθούν οι πλημμυροπαθείς από το Κουτσόχερο, παρά την τροπολογία για την κράτηση παράνομων μεταναστών.