Ο όρος «εισβολή» φαίνεται να περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια με τις ηλεκτρονικές εμπορικές πλατφόρμες από την Ασία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η δύναμη αυτών των πλατφορμών έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια, απειλώντας τις τοπικές προσπάθειες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Κώστα Γεράρδο, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται καθημερινά 50.000 παραδόσεις δεμάτων από γνωστές ασιατικές πλατφόρμες. Το μέσο καλάθι γι’ αυτές τις παραγγελίες ανέρχεται περίπου στα 30 ευρώ, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να παραγγέλνουν συχνά, ανεξάρτητα από τα μεταφορικά κόστη.
Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι οι παραγγελίες που παραδίδονται στη χώρα μας φτάνουν σε αξία τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά, ή 9 εκατομμύρια εβδομαδιαίως. Αυτά τα νούμερα προέρχονται από πηγές που έχουν διασταυρωθεί, καθώς οι εγχώριες εταιρείες courier αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην αποκάλυψη στοιχείων λόγω ρητρών εμπιστευτικότητας.
Ο τζίρος που προκύπτει από αυτή την κατάσταση προσεγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που είναι ίσο με τον τζίρο μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, όπως η Πλαίσιο. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες προσφέρουν αξία στη χώρα μέσω της απασχόλησης και της φορολογίας, σε αντίθεση με τις ασιατικές πλατφόρμες που λειτουργούν με λιγότερους περιορισμούς.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανισότητες, καθώς τα προϊόντα που εισάγονται από την Ασία κάτω των 150 ευρώ δεν υπόκεινται σε δασμούς, με συνέπεια να μην τηρούνται ούτε οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ασφαλείας και προστασίας των καταναλωτών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν κάνουν λάθη στην τιμολόγηση, αντιμετωπίζουν άμεσες ποινές, ενώ οι ξένες πλατφόρμες παραμένουν αλώβητες.
Ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), επισημαίνει ότι μία στις τρεις παραδόσεις δέματος προέρχεται από πλατφόρμες εκτός Ε.Ε., κυρίως από την Κίνα και την Τουρκία. Η πίεση που ασκείται στις ελληνικές εταιρείες courier λόγω της μεγάλης ζήτησης από τις ασιατικές πλατφόρμες, δημιουργεί ανησυχίες για την βιωσιμότητα των τοπικών e-shop.
Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τονίζει τη σημασία της προστασίας του ισότιμου ανταγωνισμού στην Ε.Ε., αναφέροντας ότι οι ασιατικές πλατφόρμες εκμεταλλεύονται την αδυναμία του κανονισμού de minimis. Πρόσφατα, η ΕΣΕΕ παρέδωσε μελέτη στους αρμόδιους υπουργούς, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.