Η Μεγάλη Μεταμόρφωση του Σινά: Ο Τουριστικός Μετασχηματισμός και οι Αντίκτυποι στην Μονή Αγίας Αικατερίνης

Κατηφορίζοντας τον ανώμαλο δρόμο που οδηγεί έξω από την περίμετρο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, η εικόνα που αποκαλύπτεται μπροστά μας είναι σχεδόν μαγική: μέσα στην καυτή κοιλάδα, κοντά στον ιερό τόπο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα εντυπωσιακό τουριστικό έργο.

Εξερευνούμε την ευρύτερη περιοχή, ανεβαίνουμε στις πλαγιές, περνάμε από ημιτελή κτίρια και βλέπουμε την εκτενή έκταση ενός σχεδίου που είναι τελείως διαφορετικό από την άγρια ομορφιά του Σινά. Μπροστά μας υψώνονται πεντάστερα ξενοδοχεία σε προχωρημένο στάδιο ανέγερσης, πολυτελείς βίλες με θέα τη Μονή, ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και πολλά εργοτάξια που εργάζονται αδιάκοπα.

Αυτό το σχέδιο ονομάζεται «Μεγάλη Μεταμόρφωση» και στοχεύει στη μετατροπή του Σινά σε διεθνή προορισμό για πνευματικό, πολιτιστικό και συνεδριακό τουρισμό. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 320 εκατομμύρια δολάρια, με στόχο την προσέλκυση έως και 30 εκατομμυρίων τουριστών μέχρι το 2028, κάτι που, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Αίγυπτο.

Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι τα έργα είναι συμβατά με τα πρότυπα της UNESCO, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2002.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φωνές, κυρίως από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, που πιστεύουν ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση σχετικά με τη δήμευση ακινήτων της Μονής σχετίζεται άμεσα με αυτή την κατασκευαστική ανάπτυξη.

Μάλιστα, τονίζουν τη χρονική σύμπτωση της απόφασης με την έναρξη της «Μεγάλης Μεταμόρφωσης», υπονοώντας ότι αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων.

Δεν είναι μυστικό ότι για ορισμένους μεγαλοπαράγοντες του real estate και του τουριστικού σχεδιασμού, η «μετατροπή» της Μονής από ενεργό μοναστικό κέντρο σε τουριστικό πόλο θα ήταν πολύ βολική. Μια Μονή χωρίς μοναχούς, αλλά με εκατομμύρια τουρίστες που περνούν τις πύλες της καθημερινά, θα μπορούσε να προσφέρει έσοδα και παγκόσμια προβολή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα: Ελληνική Κυριαρχία και Διεθνές Δίκαιο

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας, τονίζοντας την ελληνική κυριαρχία και την ανάγκη διάλογου βάσει του διεθνούς δικαίου.

ΕΟΠΑΕ: Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών

Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων ανακοινώνει τη λειτουργία Κέντρων Ημέρας και Υπνωτηρίων καθώς και των υπηρεσιών Streetwork για την υποστήριξη του πληθυσμού σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Διαψεύδει ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου για δημοσίευμα εφημερίδας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου διαψεύδει δημοσίευμα εφημερίδας που αναπαράχθηκε από τον ηλεκτρονικό Τύπο, επισημαίνοντας την εκκρεμή υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: 18 νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νότια Κορέα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές για μέρες που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο υποχώρησε σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφαλείας.