Ελληνοαιγυπτιακή προσέγγιση για την ιδιοκτησία της Μονής του Σινά

Η πρώτη σημαντική κίνηση για την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας και ιδιοκτησίας της Μονής του Σινά πραγματοποιήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια μιας εκτενούς συζήτησης μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Αιγυπτίου ομολόγου του. Παρά το γεγονός ότι έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση μιας λύσης, ο δρόμος παραμένει μακρύς και περίπλοκος, με πολλές γκρίζες ζώνες.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση κατέληξε σε μια ρητή διαβεβαίωση από την αιγυπτιακή πλευρά για τη συνέχιση της λειτουργίας της μονής υπό το υφιστάμενο καθεστώς, διασφαλίζοντας ότι οι μοναχοί δεν θα αντιμετωπίσουν εμπόδια. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της περιουσίας της μονής, ιδίως μετά την απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας, που ετέθη στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα θέματα διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με την παγκόσμια κληρονομιά, ζητώντας να διατηρηθεί το status quo του ιστορικού μοναστηριού. Επικαλούμενη έγγραφα από την αιγυπτιακή αίτηση στην UNESCO, η ελληνική πλευρά αναγνώρισε την κυριότητα του μοναστηριού.

Με την νομική διαδικασία να έχει ήδη ξεκινήσει, οι επόμενες συζητήσεις αναμένονται να είναι τεχνικές και θεσμικές. Αν η Μονή αποφασίσει να προσφύγει στην ανώτατη δικαιοσύνη της Αιγύπτου, θα εξεταστεί και η πιθανότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού, αν και αυτό δεν είναι εύκολο. Εναλλακτικά, μπορεί να εξεταστεί μια διακρατική συμφωνία, που επίσης έχει τις δικές της δυσκολίες.

Η συζήτηση που ξεκίνησε χθες θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία από κοντά, υποδεικνύοντας το υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον για την επίλυση της υπάρχουσας κρίσης.

Η στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο είναι μια σημαντική διάσταση που η ελληνική κυβέρνηση δεν παραβλέπει. Εν μέσω ενός πολύπλοκου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, η διατήρηση της συμμαχίας είναι κρίσιμη, και η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τις ήδη αναπτυγμένες σχέσεις, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να αποδεχτεί την υποχώρηση από μια συμφωνία που ήταν στο τραπέζι πριν την απόφαση του Εφετείου.

Η ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση ήταν θετική και επιβεβαίωσε τη θρησκευτική και πνευματική κηδεμονία της Μονής, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τις λειτουργίες της χωρίς αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Σύλληψη Μολδαβών ολιγαρχών στην Ελλάδα: Ιστορίες εγκλήματος και διαφθοράς

Ο Μολδαβός ολιγάρχης Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ συνελήφθη στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ. Παράλληλα, συνελήφθη και πρώην βουλευτής με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

Ενισχύονται οι πυρόσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Φενεό Κορινθίας

Ενισχύονται οι πυρόσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην δασική πυρκαγιά στην περιοχή Φενεό Κορινθίας, με 115 πυροσβέστες, οχήματα και αεροσκάφη να συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Δύσκολη πυρκαγιά σε δάσος στον Φενεό Κορινθίας

Δύσκολη πυρκαγιά σε δάσος στον Φενεό Κορινθίας, με εκκένωση περιοχών και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά στην Φενεό Κορινθίας

Ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειροϽύν στην φωτιά στην Φενεό Κορινθίας, με 115 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων, οχήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερα. Μηνύματα προειδοποίησης απεστάλησαν στους κατοίκους της περιοχής Καστανιά για την ανάγκη εκκένωσης και απομάκρυνσης προς Στυμφαλία.