Το πρώτο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο Δημόσιο

Από τις αρχές του 2026, το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα εγκαινιάσει το πρώτο του σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Το νέο αυτό σύστημα θα είναι σε θέση να συνεργάζεται με τις δημόσιες βάσεις δεδομένων και να προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες στους πολίτες και τους επαγγελματίες, μετά από διαδικασία ταυτοποίησης.

Ο ψηφιακός τηλεφωνητής, που αποτελεί συνέχεια του chat mAIgov, θα μπορεί να απαντά αμέσως σε ερωτήσεις, να καταγράφει αιτήματα που απαιτούν περαιτέρω διαδικασία και να δημιουργεί αυτόματα ψηφιακά δελτία εξυπηρέτησης (tickets) για τους πολίτες. Οι πρώτες δοκιμές έχουν δείξει ότι το σύστημα είναι αξιόπιστο και αποδοτικό. Με την εφαρμογή του, θα καταργηθούν οι αναμονές για τηλεφωνικές κλήσεις και η ανάγκη φυσικής παρουσίας στα κτηματολογικά γραφεία, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης.

Ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, δήλωσε ότι «ο ψηφιακός τηλεφωνητής με Τεχνητή Νοημοσύνη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής εξυπηρέτησης. Το σύστημα κατανοεί, ταξινομεί και διαχειρίζεται τα αιτήματα των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς φυσική παρουσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κτηματολόγιο στοχεύει να γίνει πρότυπο εξυπηρέτησης και αποδοτικότητας, μεταβαίνοντας από την εποχή των κλειστών τηλεφώνων στην εποχή των έξυπνων απαντήσεων.

Ο ψηφιακός τηλεφωνητής είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής εκσυγχρονισμού του Κτηματολογίου που περιλαμβάνει πολλές ψηφιακές εφαρμογές. Αυτές περιλαμβάνουν την πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr για χωρικές μεταβολές και τον διαδραστικό χάρτη της κτηματογράφησης maps.ktimatologio.gr. Όπως αναφέρθηκε, ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων έχει ήδη ολοκληρώσει 1.838 αγοραπωλησίες σε μόλις μία εργάσιμη ημέρα.

Επιπλέον, το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος φορέας που χρησιμοποίησε Τεχνητή Νοημοσύνη για τον νομικό έλεγχο συμβολαίων. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπάλληλοι μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, καθώς ο αλγόριθμος εκτελεί τις διαδικασίες με μεγάλη ακρίβεια. Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, έχουν εκδοθεί 118.000 αποφάσεις με τη βοήθεια της ΑΙ, απελευθερώνοντας πολύτιρους πόρους.

Ο κ. Σακαρέτσιος εξήγησε ότι η διαδικασία του νομικού ελέγχου πριν την εφαρμογή του συστήματος απαιτούσε έως και δύο ανθρωποώρες ανά συμβόλαιο, ενώ τώρα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δέκα λεπτά με εξίσου ή και καλύτερα επίπεδα ακρίβειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που προγραμματίζεται είναι το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, το οποίο θα συνδέσει όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές βάσεις δεδομένων που σχετίζονται με τα ακίνητα σε μια ενιαία πλατφόρμα. Αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δεδομένα και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες μεταβίβασης.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο που θα καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός του Ιουνίου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Δασμοί και εμπορικές συμφωνίες: Η συνάντηση Τραμπ – φον ντερ Λάιεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι δασμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές δεν θα μειωθούν κάτω από 15%, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι οι πιθανότητες συμφωνίας είναι 50-50.

Ντόναλντ Τραμπ: Ελπίδες για εμπορική συμφωνία με ΕΕ και Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζει ελπίδες για εμπορικές συμφωνίες τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την Κίνα, αναφέροντας πιθανές εξελίξεις και προοπτικές.

Επίθεση ανταρτών σε Καθολική Εκκλησία στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 30 νεκροί

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών σε Καθολική Εκκλησία στη ΛΔ Κονγκό. Οι ADF επιτέθηκαν στην ενορία της Ευλογημένης Ανουαρίτ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άνθρωποι, ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών στην περιοχή είναι συχνές.

Αύξηση Εισροών στα Αμοιβαία Κεφάλαια: Σημαντικά Αποτελέσματα για το 2025

Αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να ξεπερνά τα 26 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025, ενώ η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων αυξάνεται σημαντικά.