Εκδήλωση τιμής για τον Ευάγγελο Ζάππα και την Ολυμπιακή Ημέρα

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Ευάγγελου Ζάππα (19 Ιουνίου) και την Ολυμπιακή Ημέρα (23 Ιουνίου), η πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρουμανία, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και τον πολιτιστικό σύλλογο “Nouă ne pasă”, διοργάνωσε χθες εκδήλωση τιμής για τον σπουδαίο εθνικό ευεργέτη και πρωτοπόρο της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρέσβης της Ελλάδας Λίλη-Ευαγγελία Γραμματίκα. Η πρέσβης τόνισε τη “συμβολή του εθνικού ευεργέτη τόσο στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας όσο και μετέπειτα στην εδραίωση του ελληνικού κράτους με τις ευεργεσίες του, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη μετέπειτα διαμόρφωση του Ολυμπιακού ιδεώδους από τον οποίο ο Πιερ Ντε Κουμπερνταίν πήρε το νήμα των πρωταρχικών προσπαθειών για να καταλήξουμε στην Ολυμπιάδα του 1896”, ενώ ανέδειξε τη σημασία της προσφοράς του στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Ο πρέσβης της Ελβετίας Massimo Baggi του οποίου η χώρα είναι η έδρα των Ολυμπιακών θεσμών, χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας την ανάγκη αναγνώρισης των πρωτεργατών της Ολυμπιακής ιδέας αλλά και την επικαιρότητα της σήμερα, την οποία η χώρα του υπηρετεί με συνέπεια διαχρονικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Αθλητισμού της Ρουμανίας, Cosmin Gabriel Tabără, υπογράμμισε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία να τιμήσουμε όχι μόνο τους αθλητές και τα αγωνίσματα, αλλά και τους οραματιστές που βοήθησαν να γίνουν δυνατοί οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και μια συχνά παραβλεπόμενη αλλά βαθιά επιδραστική προσωπικότητα ήταν ο Ευάγγελος Ζάππας, του οποίου οι προσπάθειες βοήθησαν στην αναβίωση του Ολυμπιακού πνεύματος.

Ο καθηγητής Dr. Cosmin Dumitrescu, εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, αναφέρθηκε στις πολύ συστηματικές προσπάθειες της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και του Πρόεδρου της και βουλευτή Ντράγκος-Γαβριήλ Ζησόπουλου να καταστεί γνωστό ευρύτερα το έργο του, και με τις ενέργειες της Ένωσης τοποθετήθηκε ανδριάντας του στο ιστορικό κτίριο της Ρουμανικής Ακαδημίας, αλλά και στο χωριό όπου έζησε και δημιούργησε μέρος της περιουσίας του ο Ζάππας, ενώ έχει εκδοθεί και δίγλωσση βιογραφία του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο διευθυντής των Εθνικών Αρχείων Ρουμανίας Dr. Cristian Anița εξήρε επίσης τη συμβολή του στην καθιέρωση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων επισημαίνοντας την επίδραση του Έλληνα ρομαντικού ποιητή Αλ. Σούτσου στη δραστηριότητα του εθνικού ευεργέτη και στη διαμόρφωση του ιδεώδους του.

Η κεντρική ομιλία-παρουσίαση από́ την Δρ Anita Sterea, πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου “Nouă ne pasă” ανέδειξε το ρόλο του Ευάγγελου Ζάππα τόσο στην αναβίωση του Ολυμπιακού πνεύματος, συμβάλλοντας καθοριστικά και στη μετέπειτα θεσμοθέτηση των σύγχρονων Ολυμπιακών από τον Βαρόνο Pierre de Coubertin, μέσω των πρώτων διοργανώσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τα έτη 1859, 1870, 1875 και 1889 ως “τετραετής διαγωνισμός βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων” που στεγαζόταν στο νέο κτίριο του Ζαππείου Μεγάρου στην περιοχή του αρχαίου Παναθηναϊκού σταδίου, ο οποίος θα συνοδευόταν από αθλητικούς αγώνες και άλλους αγώνες και αθλητικές εκδηλώσεις. Τα τέσσερα “Ολυμπία ή Ζάππεια”, όπως ονομάζονταν επίσης αυτοί οι εμπορικοί, αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες, διοργανώθηκαν διαδοχικά οδηγώντας, με εμπόδια αλλά τελικά ουσιαστικά, στο αρχικό όραμα του Ευάγγελου Ζάππα.

Αναφέρθηκε επίσης και στο πολιτιστικό αποτύπωμα του για την ανάπτυξη της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ρουμανικής Ακαδημίας, αλλά και της έκδοσης του πρώτου ρουμανικού λεξικού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτέθηκαν στους χώρους της πρεσβείας αντίγραφα από τα εθνικά αρχεία της Ρουμανίας, αναδεικνύοντας τη σημαντική συνεισφορά του Ευάγγελου Ζάππα, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, πανεπιστημιακοί, Έλληνες επιχειρηματίες και Ρουμάνοι φιλίστορες, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού, της ελληνικής πρεσβείας και του μοναδικού αρχιτεκτονικού ρυθμού του, το οποίο αποτελεί μίμηση αρχαιοελληνικού ναού και τα σχέδια του έγιναν από τον Γερμανό Αρχιτέκτονα Lardel στα τέλη του 19ου αιώνα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2025 στην Αθήνα

Η Αθήνα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας, Gen-E 2025, όπου νέοι 15-18 ετών παρουσιάζουν καινοτόμες ιδέες που αλλάζουν τη νοοτροπία των νέων.

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων για το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας

Οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν 30 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος της Γάζας, ενώ το GHF έχει διανείμει περίπου 46 εκατομμύρια γεύματα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην περιοχή.

Συμφωνία των G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως θα συναφθεί συμφωνία με τις χώρες της G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών, εξαιρώντας τις αμερικανικές εταιρείες από ορισμένους διεθνείς φόρους.

Εκτέλεση Καταδικασμένου σε Θάνατο στην Ιαπωνία

Ένας άνδρας καταδικασμένος σε θάνατο εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στην Ιαπωνία, στην πρώτη περίπτωση εφαρμογής της θανατικής ποινής στο αρχιπέλαγος της Ασίας από τον Ιούλιο του 2022.