Στο πλαίσιο του 29ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist με τίτλο “Walking steadily across a tightrope of uncertainty”, που συνδιοργανώνουν το Economist Impact και η Hazlis & Rivas και λαμβάνει χώρα στο Grand Resort Lagonissi, από την 1η έως τις 3 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Στο πάνελ με τίτλο “Inside Putin’s mind: What’s next?”, η βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός, Άννα Άπλμπομ συνδέθηκε διαδικτυακά για να αναλύσει τα κίνητρα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κ. Άπλμπομ περιέγραψε ένα σύνθετο ψυχογράφημα του Πούτιν, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς πυλώνες που, κατά την εκτίμησή της, οδηγούν τις αποφάσεις του και συντηρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά το τεράστιο κόστος.
Πρώτον, ο Πούτιν βλέπει τον εαυτό του ως ιστορική φιγούρα που αναβιώνει μία νέα ρωσική αυτοκρατορία. Δεύτερον, ο πόλεμος αποτελεί μία ιδεολογική μάχη ενάντια στη Δημοκρατία. Ο τρίτος λόγος είναι η πρόθεσή του να καταδείξει την κατάρρευση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης.
Ο παράγοντας Τραμπ και η αστάθεια στις ΗΠΑ
Η σχέση των δύο ανδρών χαρακτηρίστηκε ως “καθαρά συναλλακτική”. Η απροθυμία του Τραμπ να επικρίνει τον Πούτιν και η περικοπή της στήριξης προς την Ουκρανία έπεισαν τους Ρώσους ότι μπορούν να συνεχίσουν τον πόλεμο.
Η ευρωπαϊκή αφύπνιση
Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μία τεράστια αμυντική βιομηχανία. Οι χώρες της Ευρώπης ενοποιούνται και συνεργάζονται για την προστασία τους, ενισχύοντας τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η κ. Άπλμπομ αναγνώρισε τη σημασία της συμβολής χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, εκφράζοντας μία “ήπια αισιόδοξη προσέγγιση” ότι η Ευρώπη, μέσω ομάδων χωρών που θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, θα μπορέσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός.