Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε κατηγοριοποίηση των οικοπέδων στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, επαναξιολογώντας τη ρύθμιση που είχε προταθεί στο παρελθόν και εγκρίθηκε ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η νέα τροπολογία κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και φαίνεται ότι έχει προκύψει από διάλογο με το ανώτατο δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτήν, οι οικισμοί μέχρι 700 κατοίκους θα διατηρήσουν το υπάρχον πλαίσιο που επιτρέπει τη δόμηση στα όρια του οικισμού, υπό την προϋπόθεση ειδικής τεκμηρίωσης.
Για την εφαρμογή των νέων κανονισμών, θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της Ζώνης Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ), το οποίο θα καθορίσει τις κατευθύνσεις για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Στους οικισμούς από 701 έως 2000 κατοίκους, το ΥΠΕΝ επαναφέρει τις ρυθμίσεις για τις παρεκκλίσεις, επιτρέποντας τη δόμηση σε περιοχές που ξεπερνούν τα όρια των β1 Ζωνών. Αυτές οι ρυθμίσεις είχαν προηγουμένως απορριφθεί από το ΣτΕ λόγω έλλειψης επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Η νέα ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να επηρεάσει το 90% των ενδιαφερομένων, καθώς επιτρέπει την υιοθέτηση ορίων που είχαν καθοριστεί δεκαετίες πριν. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πολιτεία θα υποστηρίξει και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε μεγαλύτερους οικισμούς με ευνοϊκότερους όρους δόμησης.
Συγκεκριμένα, για τους οικισμούς έως 700 κατοίκους, τα οικοδομήσιμα οικόπεδα θα είναι από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. με ελάχιστο πρόσωπο 10 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο. Η τροπολογία θα εξειδικεύει περαιτέρω τις απαιτήσεις για την αρτιότητα και το μήκος προσώπου.
Για οικισμούς από 701 έως 2000 κατοίκους, το ελάχιστο εμβαδόν δόμησης ορίζεται από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ., με ελάχιστο πρόσωπο 15 μέτρων. Η ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για δόμηση σε μεγαλύτερα οικόπεδα, καθώς χωρίς αυτήν τα οικόπεδα θα θεωρούνταν εκτός σχεδίου.
Η τροπολογία διασφαλίζει ότι τα οικόπεδα που έχουν δημιουργηθεί νομίμως με προηγούμενες ρυθμίσεις θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Τέλος, θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει αναλυτικά τους όρους και τις περιορισμούς δόμησης.