Αναλυτική αναφορά από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο 29ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τον Υπερανθρωπισμό και την Ηθική, με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο του 29ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist με τίτλο “Walking steadily across a tightrope of uncertainty”, που διεξάγεται στο Grand Resort Lagonissi στην Αθήνα από 1 έως 3 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα “Η συζήτηση για την ανθρώπινη ενίσχυση και τον διανθρωπισμό” (“The debate on human enhancement and transhumanism”).
Οι δυστοπικές προεκτάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Δημοκρατία
Ο κ. Καλύβας, καθηγητής κυβερνητικής επιστήμης Gladstone και μέλος του All Souls College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εστίασε στις δυνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτική. Επικαλούμενος μελέτες για τον αντίκτυπο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν έναν συνολικά αρνητικό αντίκτυπο, με φαινόμενα όπως ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία, η πόλωση και η υποβάθμιση της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη, όπως υπογράμμισε, είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία.
Ο υπερανθρωπισμός και ο κίνδυνος μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων
Ο κ. Τάσης, λέκτορας σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria της Αυστρίας, όρισε την ανθρώπινη αναβάθμιση ως τη χρήση της τεχνολογίας στο ανθρώπινο σώμα, όχι για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά για την ενίσχυση των ικανοτήτων του. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας ονομάζονται διανθρωπιστές (transhumanists).
Ηθική, περιορισμοί και ο ρόλος της τεχνολογίας στην υγεία
Η καθηγήτρια Ηθικής και Δεοντολογίας, κ. Ευσταθίου, έθεσε το ηθικό ζήτημα του διανθρωπισμού, τονίζοντας τη σημασία της διακυβέρνησης και των αποφάσεων σχετικά με τις τεχνολογίες που υποστηρίζουμε και τα όρια που τίθενται. Από την πλευρά του, ο διευθύνων αύμβουλος της iKnowHealth, κ. Πετρόπουλος, αναγνώρισε τις ευκαιρίες και τα ρίσκα που σχετίζονται με την τεχνολογία στην υγεία.