Η υποχρεωτική εφαρμογή της πλήρους ηλεκτρονικής τιμολόγησης από την 1η Ιουλίου 2025 ανατρέπει το τοπίο στις συναλλαγές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας συμβούλων Nepa Economic Consulting, Κώστα Πατήρη, η αλλαγή αυτή προωθείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά συνοδεύεται από τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η αυτοματοποίηση και η διαφάνεια αναμένεται να ενισχύσουν τον τομέα, ωστόσο, οι υποδομές δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμες και υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή, τεχνογνωσία και επενδύσεις σε τεχνικά συστήματα. Ειδική μέριμνα προτείνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη δημιουργία ενός εστιασμένου προγράμματος ΕΣΠΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στην ψηφιοποίηση.
Εκτός από το τεχνικό κόστος, η πίεση αυξάνεται και από το δημοσιονομικό περιβάλλον. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο επηρεάζουν τους προμηθευτές της Υγείας και τις επιχειρήσεις με ταμειακή ροή, ενώ η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας αναδεικνύεται ως κρίσιμη για την αποτελεσματική λειτουργία.
Σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας Whistleblowing, ο κ. Πατήρης υπογραμμίζει τη θετική της επίδραση στη διαφάνεια και προτρέπει τις επιχειρήσεις να την υιοθετήσουν, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός ελεγχόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Τέλος, ο κ. Πατήρης απορρίπτει τη διάκριση ανάμεσα σε “μικρά” και “μεγάλα” λογιστικά γραφεία, υπογραμμίζοντας ότι η ποιότητα της εργασίας είναι καθοριστική, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή απαιτεί ρεαλιστικές γέφυρες προσαρμογής, σημειώνει.