Η κατάσταση στην Ιεράπετρα παραμένει πολύ δύσκολη εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, όπως δήλωσε νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Η ένταση των ανέμων, που φτάνουν έως 9 μποφόρ, δυσχεραίνει σημαντικά το έργο τους, δημιουργώντας νέες εστίες πυρκαγιάς.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 230 πυροσβέστες, 13 πεζοπόρες ομάδες και 46 οχήματα, ενώ 9 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος. Οι τοπικές αρχές και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν με υδροφόρες και μηχανήματα. Υπεύθυνος του συντονισμού είναι ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.
Μαζί με την προσπάθεια κατάσβεσης, κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού έχουν μεταβεί στην περιοχή για να ερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στη Χαλκιδική, όπου οι πυροσβέστες εστιάζουν στην περιμετρική διαβροχή της φωτιάς.
Ο Ιούλιος, ο θερμότερος μήνας του καλοκαιριού, συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα για νέες πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ιεράπετρας, περίπου 5.000 άτομα, κυρίως τουρίστες, έχουν εκκενωθεί από την περιοχή. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, με σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και το φυσικό περιβάλλον.
Προβλήματα έχουν προκύψει και με την εκκένωση οικισμών, καθώς οι καπνοί από τη φωτιά έχουν φτάσει και στη θάλασσα, προκαλώντας την απομάκρυνση των παραθεριστών. Στην Αγία Φωτιά και στα Φέρμα, οι φλόγες κατέστρεψαν σπίτια και θερμοκήπια, ενώ η συνολική εκτίμηση των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι αρχές αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή για μαζική εκκένωση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων στην περιοχή Φέρμα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα. Στο μεταξύ, αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.