Αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2015 πραγματοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από εκείνη την κρίσιμη περίοδο.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω», ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, καθώς και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Περιέγραψε τα γεγονότα της νύχτας μεταξύ 5ης και 6ης Ιουλίου 2015, επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν μια έκπληξη για τον ίδιο.
Ο πρώην Πρόεδρος δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν θα γινόταν ο «Πρόεδρος της δραχμής», αναφέροντας τις ανησυχίες του για τις οικονομικές αναλύσεις που του παρουσιάστηκαν. Υπογράμμισε την ανάγκη για ρευστότητα, καθώς οι τράπεζες βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με ηγέτες όπως η Μέρκελ και ο Ολάντ, οι οποίοι επίσης αιφνιδιάστηκαν από την κατάσταση. Εξήγησε ότι ανησυχούσε για την επιλογή του δημοψηφίσματος και επισήμανε τη σημασία της διατύπωσης του ερωτήματος, αναφέροντας ότι θα έπρεπε να είναι σαφές ότι δεν αφορά την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας του δήλωσε ότι το ερώτημα θα ήταν αν οι πολίτες εγκρίνουν την πρόταση που ο ίδιος είχε απορρίψει. Η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βουλή, με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο κ. Παυλόπουλος περιέγραψε επίσης πώς ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ του έστειλε νέα πρόταση για την Ελλάδα, καθώς το ELA θα σταματούσε. Παρά τις διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες κατέρρευσαν και η χώρα μπήκε σε καθεστώς capital controls.
Αναφερόμενος στην παρουσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη εκείνη την περίοδο, ο πρώην Πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο Λαφαζάνης επικοινώνησε με τον Τσίπρα και του ανέφερε την ανάγκη για στρατηγικές προτάσεις που αφορούσαν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Τόνισε την ανάγκη για επικοινωνία και διαχείριση της κατάστασης, καθώς οι δύο τους επικοινώνησαν με τον Πούτιν, ο οποίος δήλωσε άγνοια για την κατάσταση.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επιβεβαίωσε ότι τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών κρατήθηκαν και αναφέρθηκε στην επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου για δημοσιοποίηση τους, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις από τους θεσμικούς εκπροσώπους ήταν θεσμικές.