Η οικογένεια του Χαλίφα Χαφτάρ επιχείρησε χθες μέσω της επίσκεψης του γιου του στον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης να στείλει μήνυμα ότι δεν έχει αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να τηρήσει αυστηρή στάση και να εφαρμόσει το «μοντέλο του Έβρου» και στο Λιβυκό Πέλαγος, λόγω της αύξησης των ροών που παρατηρούνται στα παράλια της Κρήτης και της Γαύδου.
Η κατάσταση των τελευταίων ημερών οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στο συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή διαχείριση της κατάστασης δεν είναι πλέον βιώσιμη.
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις τρεις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Πρώτον, ανακοινώθηκε η αναστολή για τουλάχιστον τρεις μήνες της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους φτάνουν από τη Λιβύη, με αποτέλεσμα οι μετανάστες αυτοί να θεωρούνται κρατούμενοι και να μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, όπως το ΚΥΤ της Μαλακάσας.
Επιπλέον, οι μετανάστες δεν θα μεταφέρονται στην Κρήτη, αλλά θα πηγαίνουν απευθείας στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου θα διαμοιράζονται σε δομές χωρίς δικαίωμα εξόδου ή χρήσης κινητού τηλεφώνου. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στο να καταστήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα λιγότερο ελκυστική, αποθαρρύνοντάς τους από το να επιχειρήσουν το ταξίδι από το Τομπρούκ.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης τη δημιουργία τουλάχιστον μίας κλειστής δομής στην Κρήτη, πιθανότατα στο Καστέλλι Ηρακλείου. Οι λεπτομέρειες αυτής της απόφασης θα συζητηθούν σε σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, και ότι οι διακινητές και οι υποψήφιοι μετανάστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα που ξοδεύουν ενδέχεται να είναι χαμένα.
Η σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη, αλλά η περιορισμένη δυνατότητα συνεργασίας με την κυβέρνηση Χαφτάρ ήταν η αφορμή για την υιοθέτηση αυτών των μέτρων. Η αύξηση των ροών από τη Λιβύη και η υπερφόρτωση των πόλεων της Κρήτης χωρίς κατάλληλες δομές διαχείρισης επέτειναν την ανάγκη για άμεσες δράσεις.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η παράταση των αρνητικών εικόνων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οργανωμένη πολιτεία, σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει την κοινωνική συνοχή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η επιτυχία στην αποτροπή της «υβριδικής απειλής» στον Έβρο το 2020 έχει δώσει πολιτικούς πόντους στην κυβέρνηση, και τώρα δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κοινοποίησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε αγγλικά, επιδιώκοντας να επικοινωνήσει το μήνυμα στους υποψήφιους μετανάστες και στους διακινητές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη ότι στη Λιβύη βρίσκονται εκατομμύρια μετανάστες από αφρικανικές χώρες, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.