Ένα κρίσιμο ερώτημα που έχει προκύψει πρόσφατα για τους Ουκρανούς αφορά την ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και των επιθετικών κινήσεων της Ρωσίας, οι οποίες ακολουθούν συχνά αυτές τις δηλώσεις. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ένα ανησυχητικό μοτίβο, αν και δεν είναι εύκολο να προκύψει μια σαφής απάντηση.
Η κατάσταση άρχισε να εκτυλίσσεται όταν ο Τραμπ, εμφανώς απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, εξέφρασε σφοδρές επικρίσεις κατά του Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. «Μας λέει συνέχεια ανοησίες, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είναι πάντα ευγενικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα».
Λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, η Ρωσία αντέτεινε με την πιο εκτενή επίθεση με drones που έχει σημειωθεί στον πόλεμο μέχρι σήμερα, πλήττοντας πόλεις σε όλη την Ουκρανία και προκαλώντας θανάτους και καταστροφές. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση ως «επίθεση με νόημα», επισημαίνοντας ότι ήταν μήνυμα για να εκτροχιαστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.
Παρόμοια σκηνή είχε παρατηρηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ δήλωσε δημόσια την απογοήτευσή του για την απουσία πρόοδου μετά από επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Η απάντηση της Μόσχας ήταν ένας νέος σφοδρός βομβαρδισμός, με 539 drones και 11 πύραυλους να πλήττουν ουκρανικές πόλεις, σε μια από τις πιο σφοδρές επιθέσεις του πολέμου.
Από τα παραπάνω, προκύπτει το λογικό ερώτημα: κάθε φορά που ο Τραμπ εκφράζει δυσαρέσκεια ή οργή για τον Πούτιν, κλιμακώνει η Ρωσία την επίθεση; Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.
Όπως τονίζουν οι Ουκρανοί και διεθνείς αναλυτές, η Ρωσία δεν περιμένει πάντα τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για να εξαπολύσει τις επιθέσεις της. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη αεροπορική επίθεση της 29ης Ιουνίου, όταν η Ρωσία πραγματοποίησε 477 επιθέσεις με drones και 60 πυραύλους, ενώ ο Τραμπ παρέμενε σχεδόν σιωπηλός σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.
Επιπλέον, ακόμη και όταν ο Ρεπουμπλικάνος εξέφρασε θετικά σχόλια για τον Πούτιν στη Σύνοδο της G7, το Κρεμλίνο ενίσχυσε τις επιθέσεις στο Κίεβο λίγες ημέρες αργότερα, με θύματα τουλάχιστον 28 αμάχους μέσα σε μία νύχτα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει την επιρροή των δηλώσεων του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία» και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει γενικά σκληρό ύφος.
Τελικά, η στρατηγική της Ρωσίας φαίνεται να καθορίζεται από τους δικούς της στόχους στο πεδίο, επιδιώκοντας την κατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών πριν την ολοκλήρωση του πολέμου, που έχει διαρκέσει πλέον τέσσερα χρόνια. Η αυξανόμενη χρήση drones μπορεί επίσης να υποδηλώνει ελλείψεις σε πυραύλους και ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.