Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα: Μια πορεία ανάκαμψης

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το δημοψήφισμα του 2015, οι Financial Times επιχειρούν να αναδείξουν την πορεία της Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «επέστρεψε από τον γκρεμό». Η χρονιά του 2015 θεωρείται «σημείο καμπής» για την ελληνική οικονομία, καθώς προκάλεσε σοβαρές αναταραχές στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και απείλησε τη συνοχή της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της ΕΕ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε ότι αν η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ευρώ, αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

Οι Financial Times περιγράφουν ότι τον Ιούλιο του 2015, οι Έλληνες ψήφισαν κατά του διεθνούς σχεδίου διάσωσης, υπό την πίεση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσπαθούσε να αποσπάσει καλύτερους όρους από τους πιστωτές. Η στρατηγική του, ωστόσο, οδήγησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ και της οικονομικής κατάρρευσης. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τσίπρας έκανε πίσω και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παραιτήθηκε.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην «κωλοτούμπα» του Τσίπρα, η οποία, αν και ήταν δαπανηρή, αποτέλεσε την αρχή της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους όρους του προγράμματος διάσωσης και θέσπισε τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η Financial Times καταγράφει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης και διατήρησε τη δημοσιονομική πειθαρχία, ξεπερνώντας οικονομικά πλουσιότερες χώρες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η χώρα απέφυγε μια πλήρη κοινωνική κατάρρευση και αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση έχουν αλλάξει την τύχη της χώρας, ενώ η ευρωζώνη έχει ενισχυθεί με νέα εργαλεία και θεσμούς. Παρά την πρόοδο, ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας παραμένει μόνο στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, με οξύτατα προβλήματα παραγωγικότητας να καταγράφονται. Η ανάγκη για μια κατάλληλη τραπεζική ένωση και έναν επαρκή προϋπολογισμό στην ΕΕ παραμένει επιτακτική, ώστε να απορροφηθούν οι οικονομικοί κραδασμοί.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Απόρριψη άρσης ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ – Οι θέσεις των κομμάτων

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια το αίτημα άρσης ασυλίας κατά 14 βουλευτών της ΝΔ για την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου. Οι θέσεις των κομμάτων και οι παρεμβάσεις των βουλευτών κατά τη συζήτηση.

Μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: Αναβάθμιση και Καινοτομία

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εστιάζοντας στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, τη λειτουργικότητα των ΤΕΠ, την αξιολόγηση των νοσοκομείων, την εφαρμογή του "βραχιολακίου", την τηλεφωνική γραμμή 1566, και τις αεροδιακομιδές στα νησιά.

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις Κινητές Ομάδες Υγείας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των Κινητών Ομάδων Υγείας στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μαρινάκης αναλύει τα δεδομένα

Ο υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης αναλύει τα δεδομένα που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την απόφαση της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή. Παράλληλα, αναφέρεται στο μεταναστευτικό και το πακέτο της ΔΕΘ.