Η ενίσχυση στην ερευνητική δραστηριότητα των ελληνικών Πανεπιστημίων παίρνει νέα ώθηση με την ένταξη νέων έργων συνολικού ύψους 328,8 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 127,7% σε διάστημα δύο μηνών αποτυπώνει τη στρατηγική προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην επιστημονική κατάρτιση και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με αυτά τα προγράμματα αποτυπώνει τη σταθερή δέσμευση για μια σύγχρονη, ποιοτική και εξωστρεφή ανώτατη εκπαίδευση. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων επιβεβαιώνει τη στρατηγική προτεραιότητα στην έρευνα, την καινοτομία και τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Τα προγράμματα επικεντρώνονται σε τρεις κρίσιμους άξονες: την παραγωγή εφαρμοσμένης γνώσης μέσω συμπράξεων Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας με διεθνείς συνεργασίες και την προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών.
Επιπλέον, τα έργα εστιάζουν στη διδασκαλία από νέους επιστήμονες, την πρακτική άσκηση των φοιτητών και τη διοικητική ενίσχυση των ΑΕΙ. Η επένδυση στην ποιότητα, στα διεθνή πρότυπα και στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική αποτυπώνει μια νέα φιλοσοφία για την πανεπιστημιακή πολιτική.
Σημαντικά έργα περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως οι Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας, τα προγράμματα για τη Διεθνοποίηση των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ και τα Πανεπιστήμια Αριστείας. Επίσης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 περιλαμβάνει προγράμματα όπως η Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας από Νέους Διδάκτορες, η Πρακτική Άσκηση Φοιτητών με Αποζημίωση και οι Μονάδες Υποστήριξης και Διασφάλισης Ποιότητας στα ΑΕΙ.