Η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει να απαντήσει στο πεδίο σχετικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, παρά τις επιθέσεις της Λιβύης, που φαίνεται να έχει υποκινηθεί από την Τουρκία. Η τελευταία ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση της Τρίπολης προς τον ΟΗΕ αποτελεί ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από την προοπτική ουσιαστικής επανέναρξης των σχέσεων Αθήνας και Τρίπολης, καθώς το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.
Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία η περιεχόμενη πληροφορία στους χάρτες των Λίβυων, εφόσον αυτοί σέβονται την αρχή της μέσης γραμμής στην πράξη, όπως δείχνει η πρόσφατη συμφωνία τους με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας. Ωστόσο, η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει ο ελληνικός σχεδιασμός για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.
Το κρίσιμο ζητούμενο είναι η συμμετοχή της Chevron στον διαγωνισμό, με προθεσμία υποβολής συμμετοχών στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρόεδρο της Chevron, Λιζ Σουόρτσε, η οποία φέρεται να επιβεβαίωσε την πρόθεση της εταιρίας να συμμετάσχει. Η Chevron έχει ήδη συμμετοχή σε κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξετάζει τα γεωπολιτικά ρίσκα, επενδύοντας εκεί που βλέπει προοπτική οικονομικού οφέλους.
Από την άλλη, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντικρούσει τις κατηγορίες περί υποχωρητικότητας που προέρχονται από διάφορες πολιτικές πλευρές. Όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με πράξεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ενώ έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα σε διπλωματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.
«Δεν θα θέσουμε το εθνικό συμφέρον στη ζυγαριά με βάση το ποιος θα ενοχληθεί. Θα προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον και θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Επιπλέον, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ανακοινωθεί η χωροθέτηση δύο θαλάσσιων πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο, τα οποία, παρά τα περιβαλλοντικά κριτήρια, έχουν γεωπολιτική σημασία, όπως δείχνουν οι «προληπτικές» αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωσή τους στη σύνοδο για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας.