Μια αυστηρή έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αμφισβητεί τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας που δόθηκε για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή Καμίνια της Μήλου, κοντά στο γνωστό Σαρακήνικο. Το πόρισμα αποκαλύπτει πως η έκδοση της άδειας, για μια ξενοδοχειακή μονάδα 54 κλινών σε έκταση 19 στρεμμάτων, στηρίχθηκε σε πολλές παρατυπίες, με κυριότερη την απουσία προσώπου σε αναγνωρισμένο δρόμο, όπως απαιτεί η νομοθεσία για τις εκτός σχεδίου περιοχές.
Επιπλέον, κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, δεν είχαν επικυρωθεί τα όρια της παραλίας, γεγονός που καθιστά την άδεια ακυρωτέα. Η έγκριση της εφορείας αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή μετά την έκδοση της άδειας. Οι παραλείψεις αυτές οδηγούν στην πρόταση ανάκλησης της άδειας, ενώ η Αρχή Διαφάνειας έχει διαβιβάσει την υπόθεση στον Εισαγγελέα Εφετών για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Η έρευνα αναδεικνύει θεσμικά κενά και αυθαίρετες ερμηνείες από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τονίζοντας την ολιγωρία της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέχει σαφείς οδηγίες, παρά τις προειδοποιήσεις της νομολογίας του ΣτΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια βαθύτερη, χρόνια παθογένεια στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας στα νησιά.
Η υπόθεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς στη Μήλο, από την αρχή του έτους, βρίσκονταν σε διαδικασία αδειοδότησης 48 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται και καταδεικνύει την ένταση της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί. Το πόρισμα αποκαλύπτει την αυθαιρεσία πίσω από μια φαινομενικά αθώα άδεια δόμησης τουριστικής μονάδας, σε μια περιοχή που δεν εντάσσεται σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο και έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ιδιοκτησία στο Σαρακήνικο εφάπτεται μόνο σε αγροτικό δρόμο, γεγονός που την καθιστά ακατάλληλη για τουριστική εγκατάσταση. Παρά την κατάσταση αυτή, η ΥΔΟΜ εξέδωσε τη σχετική άδεια, επικαλούμενη ασάφειες στη νομοθεσία και την απουσία επίσημης ερμηνείας από το υπουργείο.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ενώ το ΣτΕ απαιτεί πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο για την οικοδομησιμότητα ενός ακινήτου, το ΥΠΕΝ δεν έχει καταφέρει να δώσει σαφείς οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, επιδεικνύοντας έτσι αδυναμία στην εφαρμογή της νομολογίας.