Εκρηκτική κατάσταση στη Συρία: Μάχες γύρω από τη Σουέιντα και οι αντιδράσεις του Ισραήλ

Η κατάσταση στα νότια της Συρίας, κοντά στην πόλη Σουέιντα, παραμένει τεταμένη καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα. Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αλ Σαράα φαίνεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τα σχέδιά της εναντίον των Δρούζων, αγνοώντας τις πιθανές επιπτώσεις και τις απειλές από το Ισραήλ.

Την περασμένη Δευτέρα, οι πλευρές Αλ Σαράα και Ισραήλ είχαν για πρώτη φορά συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο σχετικά με τα επόμενα βήματα στην περιοχή. Παρά την επιθυμία της Συρίας να επικοινωνήσει με το Ισραήλ, προχώρησε στην αποστολή του νέου εθνικού στρατού στα νότια, στοχεύοντας τους Δρούζους, οι οποίοι έχουν υποστεί επιθέσεις από το Ισραήλ από τον περασμένο Μάρτιο. Τα χτυπήματα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Αλ Σαράα, ο οποίος ζήτησε την αποχώρηση του στρατού, χωρίς ωστόσο να αποσύρει τα σχέδιά του για τους Δρούζους.

Αμέσως μετά την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, χιλιάδες άλλοι στρατιώτες πήραν τη θέση τους στην περιοχή, με τον εκπρόσωπο των Βεδουίνων να καλεί τους άνδρες να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι δυνάμεις αυτές, βαριά οπλισμένες, πολιορκούν περιοχές της Σουέιντα και δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν. Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από αυτή την κίνηση και παρείχε κάποιο περιθώριο στις ομάδες αυτές, οι οποίες όμως δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποσυρθούν.

Μέχρι το Σάββατο, παρά την παρέλευση του άτυπου τελεσιγράφου του Ισραήλ, οι μάχες συνεχίζονταν με σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, με τοπικά μέσα να αναφέρουν πάνω από 500 νεκρούς και σχεδόν 2000 τραυματίες. Το Ισραήλ προγραμματίζει δυναμική αντίδραση τις επόμενες ημέρες, με το ερώτημα αν θα επιλέξει αεροπορικές επιθέσεις ή θα κινητοποιήσει στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία.

Διπλωμάτες από το Τελ Αβίβ επισημαίνουν ότι, παρά την παρουσία ανεξάρτητων μονάδων στο πεδίο, η τελική ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Συρίας. Οι ενέργειες του Αλ Σαράα, ο οποίος φαίνεται να επιθυμεί την απομάκρυνση του στρατού, μπορεί να είναι μέρος ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην προώθηση ομάδων που δεν μπορεί να «χρεωθούν» άμεσα σε αυτόν. Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς οι εξελίξεις στη Συρία έχουν άμεσες επιπτώσεις για την ασφάλειά του.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει μόνο τον αυτουργό μιας επιθετικής πράξης, αλλά και τον εμπνευστή και εντολέα της. Στο πλαίσιο αυτής της κρίσης, είναι πιθανό το Τελ Αβίβ να προσθέσει τον Αλ Σαράα στη λίστα των «ανεπιθύμητων», με πιθανές ριζικές αλλαγές στην πολύπαθη χώρα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Ναμίμπια: Συναντήσεις και προοπτικές

Η πρέσβης της Ναμίμπια στο Λονδίνο επισκέφθηκε την Αθήνα, συναντώντας στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και επιχειρηματικούς φορείς για ενίσχυση συνεργασίας σε τομείς όπως η ναυτιλία, η γεωργία και ο τουρισμός.

Ο Πολιτικός Κυνισμός του Αλέξη Τσίπρα: Αναλυτική Εξέταση

Αναλυτική εξέταση του πολιτικού κυνισμού και της υποκρισίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 2015.

Ελληνική Λύση: “Η Νέα Δημοκρατία διαμαρτύρεται για την ονομασία ‘εγκληματική οργάνωση'”

Η Ελληνική Λύση εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την ονομασία "εγκληματική οργάνωση" που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία, ενώ αναλύει τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, εστιάζοντας στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη συνεχή εγκληματική δράση που αποκαλύπτεται.

Επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου

Εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου, με τη συμμετοχή του ΕΚΣΕΔ και του Λιμενικού, και δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη.