Κάθε καλοκαίρι, οι προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των ελληνικών νησιών εντείνονται, προκειμένου να είναι έτοιμα να υποδεχθούν Έλληνες επισκέπτες και τουρίστες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εργάζεται εντατικά, προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς και να βελτιώσει την προνοσοκομειακή περίθαλψη μέσω της ενίσχυσης του στόλου των ασθενοφόρων και της εκπαίδευσης των διασωστών.
Από το 2019, παρατηρείται αύξηση 31,10% στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά, με 402 νέους γιατρούς και 1.491 νοσηλευτές. Ωστόσο, οι ελλείψεις παραμένουν, με την αμφισβήτηση του ερωτήματος «θα βρω γιατρό στις διακοπές μου εάν χρειαστώ;» να αντηχεί στους ταξιδιώτες.
Η εφαρμογή νέων οικονομικών κινήτρων από το υπουργείο Υγείας έχει ενισχύσει τη διάθεση των γιατρών να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές, με ποσά που κυμαίνονται από 200 έως 600 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή. Παρά τις βελτιώσεις, ελλείψεις σε ειδικότητες όπως οι παθολόγοι και οι ψυχίατροι παρατηρούνται σε πολλές νησιωτικές περιοχές.
Στη Σύρο, για παράδειγμα, το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν χειρουργό και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν έχει γιατρούς. Αντίστοιχες ελλείψεις παρατηρούνται και στην Κεφαλονιά, όπου το 50% των οργανικών θέσεων παραμένει κενό. Στην Αίγινα, η έλλειψη προσωπικού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών.
Η κατάσταση στην Κω έχει βελτιωθεί ελαφρώς, καθώς έχει προστεθεί ένας μόνιμος παθολόγος, ενώ η Ρόδος αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, καθώς οι γιατροί μετακινούνται σε μικρότερα νησιά, αφήνοντας το νοσοκομείο της χωρίς ειδικευμένους γιατρούς.
Στη Σάμο, η έλλειψη παθολόγων είναι έντονη, με μόλις δύο ειδικευμένους γιατρούς, ενώ σε ακριτικά νησιά όπως το Αγαθονήσι, η υγειονομική κάλυψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με έναν μόνο γιατρό που υπηρετεί ως οπλίτης.
Αν και υπάρχουν νησιά όπως τα Κύθηρα και η Σαντορίνη που έχουν επάρκεια γιατρών, η γενική εικόνα παραμένει ανησυχητική με την υγειονομική κάλυψη να μην αρκεί για την ασφαλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών και κατοίκων.