Κλιμάκωση της τουρκικής αντίδρασης στην ελληνική πρωτοβουλία για Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα

Η Άγκυρα, μέσω επίσημων ανακοινώσεων και στοχευμένων διαρροών σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, κλιμακώνει την αντεπίθεσή της προς την ελληνική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση δύο Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, συνολικής έκτασης 27.500 km².

Η ανακοίνωση της ελληνικής πρωτοβουλίας έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα αποκτά μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στη Μεσόγειο.

Η αντίδραση στην Αθήνα προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα, με τουρκικά δημοσιεύματα να αναδεικνύουν την οργή της κυβέρνησης Ερντογάν. Το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «απόπειρας μεταβολής του status quo στο Αιγαίο» και αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες.

Οι διαρροές του τουρκικού πρακτορείου Anadolu υποδεικνύουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αντιδράσει στην ελληνική πρωτοβουλία, εξετάζοντας τη θεσμοθέτηση αντίστοιχων τουρκικών θαλάσσιων περιοχών. Όπως αναφέρεται, «το επόμενο βήμα θα είναι να ανακηρύξει η Τουρκία τα δικά της θαλάσσια πάρκα».

Αν και η Αθήνα δεν σκοπεύει να κλιμακώσει την κατάσταση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέτεινε ότι το καθεστώς του Αιγαίου είναι σαφές, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές σε ημίκλειστες θάλασσες ως ανεδαφικές. Σημαντική ήταν επίσης η πρόσκληση προς την Τουρκία για διάλογο σχετικά με τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ «με βάση το διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η θάλασσα αποτελούσε πάντοτε τη σιωπηλή δύναμη της Ελλάδας, διαμορφώνοντας την πολιτισμική και ιστορική ταυτότητά της. Η δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων επιδιώκει την προστασία του 30% των χωρικών υδάτων της χώρας έως το 2030, προτού από τις αμέσως αναμενόμενες προθεσμίες.

Η τουρκική αντίδραση δεν άργησε να έρθει, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει τις ελληνικές ενέργειες ως «μονομερείς» και να αμφισβητεί τις νομικές συνέπειες των Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει τις δικές της περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στο εγγύς μέλλον.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Άσυλο τέλος: Συναγερμός στις Αρχές για Τούρκους πρόσφυγες με εγκληματικές ενέργειες

Η Ελλάδα προχωρά σε ανακλήσεις ασύλου σε Τούρκους πρόσφυγες που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Συγκρούσεις στη Συρία: Τουλάχιστον 1.260 νεκροί σε μια εβδομάδα

Συγκρούσεις στη Συρία: Οι βίαιες συγκρούσεις στην επαρχία Σουάιντα της Συρίας οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 1.260 ανθρώπων μέσα σε μια εβδομάδα, μέχρι την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε. Νεκροί ανάμεσα σε μαχητές, πολίτες Δρούζοι και μέλη κυβερνητικών δυνάμεων, με επιπλέον θύματα από βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Επικίνδυνος καύσωνας: Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Η χώρα πλήττεται από καύσωνα με θερμοκρασίες να φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία για την προστασία των πολιτών.

Επίθεση στο ΠΟΥ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ΠΟΥ καταγγέλει επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας όπου διαμένει το προσωπικό του, με απαιτήσεις για άμεση απελευθέρωση.