Η δημιουργία των δύο νέων Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύει την πολύ μεγάλη σημασία που έχει η θάλασσα για την αποτελεσματική προστασία των θαλασσών μας και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε ότι η θάλασσα είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και αναπαριστά ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας.
Η δημιουργία των Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων στο Ιόνιο και στις Νότιες Κυκλάδες, με συνολική έκταση που υπερβαίνει τα 27.500 τ. χλμ., αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας, με εθνικό και ανθρώπινο πρόσημο. Η εν λόγω πρωτοβουλία ξεκινά από τις ευαίσθητες περιοχές του Ιονίου και των Νότιων Κυκλάδων, όπου το οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Η Ελλάδα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεσογειακής φώκιας στον κόσμο, με την πλειονότητά του να ζει στις Νότιες Κυκλάδες.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι η δημιουργία των Θαλασσίων Πάρκων επεκτείνει το δίκτυο προστασίας στο 35% των χωρικών υδάτων της χώρας, υπερκαλύπτοντας τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που απαγορεύει τη χρήση μηχανότρατας σε ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές, μια πρωτοβουλία που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία.
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, οι Εθνικοί Θαλάσσιοι Πάρκοι θα υπόκεινται σε παρακολούθηση και προστασία με χρήση drones και real-time παρακολούθηση, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Συνολικά, η δημιουργία των Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των υδάτινων πόρων της χώρας μας, ενισχύοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.