Εθνικός Σχεδιασμός για την Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας: Οι Βασικοί Άξονες και Οι Προτεραιότητες

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη τονίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης για το πρόβλημα της λειψυδρίας και τους βασικούς άξονες αντιμετώπισής του έγινε σαφές ότι σε πρώτο χρόνο πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, να προετοιμαστεί η χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.

Με βάση τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδεικτικό είναι πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:

– Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας

– Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις

– Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων

– Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών

– Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)

Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο σχεδιασμός υπογραμμίστηκε ότι θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.

Όπως επισημάνθηκε τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα. Ωστόσο έγινε σαφές ότι, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέο Νομοσχέδιο για την Πολιτική Δικονομία

Νέο νομοσχέδιο με αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ψηφίστηκε από τη Βουλή, με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης να το χαρακτηρίζει ως αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα προς την επίτευξη δίκαιης δικαιοσύνης.

Μητσοτάκης: Τέλος στο πάρτι των επιδοτήσεων και σαφείς προειδοποιήσεις σε Τουρκία και Λιβύη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το τέλος των επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και στέλνει σαφή μηνύματα σε Τουρκία και Λιβύη, ενόψει των εκλογών του 2027.

Νεκρός από τη φωτιά στην Κύπρο – Καταστροφές στη Λεμεσό

Μια μεγάλη φωτιά στην Κύπρο έχει προκαλέσει τουλάχιστον έναν νεκρό και καταστροφές σε κατοικίες στην επαρχία Λεμεσού, με την πυροσβεστική να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Τροπολογία για την Επαναφορά της 13ης Σύνταξης: Η Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά προτείνουν τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους.