Εχθροπραξίες Καμπότζης – Ταϊλάνδης: Συγκρούσεις στα Σύνορα

Οι εχθροπραξίες στα σύνορα της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους, σημερινούς επίσημους απολογισμούς των θυμάτων, ενώ η Πνομ Πεν απαίτησε από την Μπανγκόκ “άμεση κατάπαυση του πυρός”.

Η διένεξη για την κυριαρχία σε παραμεθόριες περιοχές, που διαρκεί δεκαετίες, εκτραχύνθηκε την Πέμπτη σε μάχες με την εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, στοιχείων του πυροβολικού και χερσαίων δυνάμεων – στο χειρότερο επίπεδο βίας των τελευταίων δεκαετιών, χειρότερο κι από αυτό του 2011- εξωθώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών χθες.

Σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης ανακοίνωσε πως 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 71 τραυματίστηκαν στην καμποτζιανή πλευρά.

Ο ταϊλανδικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι σκοτώθηκαν πέντε στρατιωτικοί χθες Παρασκευή, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στους 20 νεκρούς στην πλευρά της Ταϊλάνδης – 14 πολίτες και έξι στρατιωτικούς.

Πλέον ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης σειράς συγκρούσεων των δυο κρατών, από το 2008 ως το 2011 (28 νεκροί).

Οι δυο πλευρές έκαναν λόγο για νέες εχθροπραξίες περί τις 05:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας). Η Πνομ Πεν κατηγόρησε τις ταϊλανδικές ένοπλες δυνάμεις ότι έπληξαν με “πέντε οβίδες βαρέος πυροβολικού” τοποθεσίες στην παραμεθόρια επαρχία Πορσάτ.

Οι συγκρούσεις ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα πάνω από 138.000 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και άλλους 35.000 και πλέον στην Καμπότζη.

Μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής της Καμπότζης στον οργανισμό Τσι Κεβ είπε πως η χώρα του θέλει κατάπαυση του πυρός.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ, η Ταϊλάνδη δεν απέκλεισε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, με πιθανή μεσολαβήτρια τη Μαλαισία.

Η Μαλαισία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), του οποίου είναι μέλη οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι μάχες αυτές ανάμεσα στα δυο βασίλεια αποτελούν σοβαρή κλιμάκωση της διένεξής τους εδώ και δεκαετίες για τα σύνορά τους -μήκους 800 χιλιομέτρων και πλέον-, που είχαν χαραχτεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πάλαι ποτέ Ινδοκίνας.

Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης το 2013 στη θεωρία επέλυσε το πρόβλημα, αλλά η διευθέτηση αυτή τελικά δεν διήρκεσε παρά μια δωδεκαετία. Η τρέχουσα κρίση άρχισε τον Μάιο, με έναυσμα τον θάνατο χμερ στρατιώτη σε ανταλλαγή πυρών νύχτα τον Μάιο σε διεκδικούμενη περιοχή γνωστή με την ονομασία “Σμαραγδένιο Τρίγωνο”.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αναφέρει εκπρόσωπος. Παλαιστινιακές πηγές επιβεβαιώνουν την άφιξη δέματων, ενώ ο στρατός αναφέρει ότι η διανομή βοηθείας είναι υπό την ευθύνη του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών.

Σκληρή μάχη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σκληρή μάχη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Εξέλιξη φωτιάς στον Δήμο Καντάνου και Σελίνου: Σοβαρές ζημιές και εκκενώσεις

Η φωτιά στον Δήμο Καντάνου και Σελίνου στα Χανιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με σοβαρές ζημιές και εκκενώσεις σε πέντε οικισμούς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς την Παλαιόχωρα.

Πανικός σε Χανιά: Νεαρός οδηγός προκαλεί πανικό σε φοιτήτριες

Πρωτοφανές περιστατικό στα Χανιά με νεαρό οδηγό και τρεις φοιτήτριες, οι οποίες υπέστησαν πανικό ενώ προσπαθούσαν να αποβιβαστούν από το όχημα.