Κόσμος
Χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Μια χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα που βρέθηκε να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με έρευνα από το King's College London.
Μια πρόσφατη έρευνα από το King's College London ανακάλυψε ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης. Η θεοβρομίνη, μια φυτική ένωση που προέρχεται από το κακάο, φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα θεοβρομίνης στο αίμα των συμμετεχόντων με δείκτες βιολογικής γήρανσης και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα θεοβρομίνης εμφάνιζαν μικρότερη βιολογική ηλικία από την πραγματική.Η έρευνα περιλάμβανε 509 άτομα από την ομάδα TwinsUK και 1.160 από τη μελέτη KORA. Επιπλέον, εξετάστηκε εάν άλλοι μεταβολίτες στο κακάο και τον καφέ εμφάνιζαν παρόμοια σύνδεση, με το αποτέλεσμα να δείχνει ότι η θεοβρομίνη είναι η κύρια χημική ουσία που συνδέεται με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν είναι αυτόματα ωφέλιμη λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη και λιπαρά. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί αυτή η συσχέτιση σε μεγαλύτερο βάθος.