Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τον εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 50 έως 80 ετών, με έμφαση στις γυναίκες της Γενιάς Χ στην Αμερική. Η Γενιά Χ, η οποία μεγάλωσε με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ως καθημερινό μέρος της διατροφής της, φαίνεται να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εθισμού σε αυτά τα προϊόντα σε σχέση με άλλες γενιές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το φαινόμενο του εθισμού παρατηρείται σε ποσοστό 21% των γυναικών και 10% των ανδρών της Γενιάς Χ στις ηλικίες 50-60 ετών. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, όπως οι Baby Boomers, που είχαν λιγότερη έκθεση σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατά τη νεότητά τους.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από πάνω από 2.000 Αμερικανούς που συμμετείχαν σε εθνική έρευνα για την υγιή γήρανση, χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο εργαλείο για τη διάγνωση του εθισμού. Οι ερευνητές ανέδειξαν συνδέσεις μεταξύ του εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και της υγείας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με όσους ανέφεραν μέτρια ή κακή ψυχική υγεία να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εθισμού.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο εθισμός σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να είναι συχνότερος στις γυναίκες, ενδεχομένως λόγω της επιθετικής εμπορικής προώθησης αυτών των προϊόντων στις δεκαετίες του '80 ως λύσεις για τον έλεγχο του βάρους.
Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ του εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και της υγείας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου στις μελλοντικές γενιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες τάσεις κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αναδεικνύουν τη σημασία της ενημέρωσης και της υιοθέτησης υγιών διατροφικών πρακτικών για την πρόληψη του εθισμού και τη διατήρηση της υγείας.