THEINSIDER Live

Δηλώσεις καθηγητή σχετικά με την ανίχνευση χημικών σε αυγά

Δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη σχετικά με την ανίχνευση χημικών σε αυγά και την ασφάλεια των τροφίμων.
Δηλώσεις καθηγητή σχετικά με την ανίχνευση χημικών σε αυγά

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα χημικά που ανιχνεύτηκαν σε αυγά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, βασίστηκε σε τυχαία δείγματα από οικόσιτα κοτέτσια σε διάφορες περιοχές της χώρας και αποκάλυψε ότι σε 8 από τα 17 δείγματα υπήρξε υπέρβαση των νομοθετικών ορίων για υπερφθοριωμένες ενώσεις.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αυτή η μελέτη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής έρευνας, με στόχο την κατανόηση του προβλήματος της ρύπανσης από χημικές ουσίες και την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού. «Δεν το περιμέναμε αυτό το ποσοστό. Ωστόσο, η PFOS είναι μια από τις απαγορευμένες ουσίες που βρίσκεται παντού. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανιχνευτεί στον οργανισμό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη σύνδεση των ουσιών αυτών με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα δεδομένα είναι ακόμα αποσπασματικά και χρειάζονται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Έχουν συσχετιστεί με ενδοκρινικές διαταραχές και προβλήματα αναπαραγωγής, περισσότερο από ότι με την καρκινογένεση», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αγορά αυγών, ο Θωμαΐδης επεσήμανε ότι ενώ η συγκεκριμένη μελέτη αποδόθηκε δημοσιότητα, οι ουσίες αυτές μπορεί να βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα. Διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα που πωλούνται σε πιστοποιημένα σημεία ελέγχονται και είναι ασφαλή κατά πλειοψηφία. «Δεν χρειάζεται ανησυχία. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα δημοσιοποιηθούν τα ευρήματα», τόνισε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης τη σημασία της καθημερινής μας επαφής με χημικά προϊόντα. «Ζούμε σε έναν χημικό κόσμο και αυτά τα χημικά, οι υπερφθοριωμένες ενώσεις, χρησιμοποιούνται από το 1940 σε διάφορες εφαρμογές. Όμως, λόγω των ιδιοτήτων τους, είναι σχεδόν αδύνατο να διασπαστούν στο περιβάλλον και τελικά καταλήγουν σε όλα τα οικοσυστήματα», κατέληξε.