Μια νέα μελέτη στην Καλιφόρνια αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ των ουρολοιμώξεων και της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου μία στις πέντε ουρολοιμώξεις στη Νότια Καλιφόρνια μπορεί να οφείλεται σε στελέχη E. coli που μεταδίδονται μέσω μολυσμένου κρέατος, αποτελώντας έναν κρυφό τροφιμογενή κίνδυνο για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την χώρα.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πάνω από 5.700 στελέχη E. coli από ασθενείς με ουρολοιμώξεις και δείγματα κρέατος από τις ίδιες περιοχές. Χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο προσέγγιση γονιδιωματικής μοντελοποίησης για να εκτιμήσουν την προέλευση των βακτηριακών στελεχών, είτε από ανθρώπους είτε από ζώα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 18% των ουρολοιμώξεων στην περιοχή συνδέονταν με στελέχη E. coli ζωικής προέλευσης, γνωστά ως τροφιμογενείς ουρολοιμώξεις. Τα στελέχη υψηλού κινδύνου εντοπίστηκαν συχνότερα σε κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "mBio", αναφέρει ότι οι κάτοικοι περιοχών με χαμηλά εισοδήματα εκτίθενται σε 60% υψηλότερο κίνδυνο τροφιμογενούς ουρολοίμωξης σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες περιοχές. Ιδιαίτερη ευάλωτη ομάδα αποτελούν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι άνδρες.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι ουρολοιμώξεις αποτελούν πλέον όχημα ανησυχίας για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς ανοίγουν νέες προοπτικές πρόληψης, ιδίως για τις ευάλωτες κοινότητες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος.
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη του προβλήματος σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη διάκριση της τροφιμογενούς μετάδοσης από άλλες πιθανές πηγές, τη βελτίωση των μοντέλων και τη διεύρυνση των ευρημάτων σε άλλες περιοχές και τύπους λοιμώξεων. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει το μοντέλο πρόβλεψης της προέλευσης του ξενιστή σε άλλες ασθένειες που προκαλεί ο E. coli.
Για να προστατευθούν, οι καταναλωτές πρέπει να τηρούν ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων, όπως την αγορά καλά σφραγισμένου κρέατος, τον καλό ψήσιμο και τον καθαρισμό των χεριών και των επιφανειών μετά την επαφή με ωμό κρέας.