Μια πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι σοκολάτας γάλακτος, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης, τα οποία κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές. Αντίθετα, η σοκολάτα γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο, αλλά μάλλον με αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της μαύρης σοκολάτας ως πιθανού παράγοντα πρόληψης του διαβήτη τύπου 2. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας ήταν χαμηλή στη μελέτη και πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω οι επιπτώσεις σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.
Οι ευρήματα αυτής της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση σχετικά με τη σχέση μεταξύ σοκολάτας και διαβήτη τύπου 2, παρέχοντας νέα δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία.