Η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων: Είσοδος στην εποχή των drones

Το 2025 σηματοδοτεί την επίσημη είσοδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εποχή των drones, καθώς οι περιφερειακές συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν αναδείξει την ανάγκη για μια νέα φιλοσοφία οργάνωσης. Αυτές οι εξελίξεις αντικατοπτρίζονται στη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η οικονομική αποδοτικότητα και ο περιορισμός των ανθρώπινων απωλειών, σε συνδυασμό με την ικανότητα εντοπισμού και εξουδετέρωσης στρατιωτικών στόχων, έχουν καταστήσει τα drones κυρίαρχα στο επιχειρησιακό επίπεδο παγκοσμίως, γεγονός που παρακολουθούν στενά οι στρατηγοί του ελληνικού Πενταγώνου. Η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει σε διάφορους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το Bayraktar, για την ανίχνευση ελληνικών στρατιωτικών θέσεων.

Η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το 2025, ενσωματώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των drones στις σύγχρονες συγκρούσεις και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται ότι:

  • 3 Τάγματα θα εφοδιαστούν με anti-drone συστήματα.
  • 4 Τάγματα θα αξιοποιούν drones στον εξοπλισμό τους.

Η νέα φιλοσοφία απαιτεί και νέες δεξιότητες από το μόνιμο προσωπικό, με σκοπό τη μαζική εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα της στρατιωτικής θητείας που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2025, σχεδιάζεται η συνδυασμένη εκπαίδευση στρατευμένων σε ψηφιακές δεξιότητες, ακολουθώντας τα πρότυπα της Φινλανδίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ελσίνκι τον περασμένο Φεβρουάριο αποτέλεσε «κλειδί» για τον στρατηγικό προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ενημερώθηκε για τις βέλτιστες πρακτικές στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Η ανάγκη αντιμετώπισης των νέων απειλών, όπως τα drones, έχει κινητοποιήσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία περιέλαβε το Κίεβο σε άσκηση σχετική με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη απειλή τους.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη ενός διπλού θόλου για την αντιμετώπιση τόσο drones όσο και βαλλιστικών πυραύλων αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2026. Ο θόλος θα προσφέρει κάλυψη σε όλη την ελληνική επικράτεια, εστιάζοντας κυρίως στην απειλή από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του θόλου προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι. Ο θόλος θα παρέχει πλήρη κάλυψη, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ένα πυραυλικό τείχος προστασίας του Αιγαίου, ενισχύοντας την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Το Euro 2024 Ξεπέρασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Τηλεθέαση

Το Euro 2024 ήταν το αθλητικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο το 2024, ξεπερνώντας ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ExpressVPN!

Πρόταση στον Νίκολα Γιόκιτς από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση στον αστέρα των Ντένβερ Νάγκετς και της εθνικής Σερβίας, Νίκολα Γιόκιτς, μέσω Instagram. Θα αναλύσει τον λόγο πίσω από την πρόσκληση.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Λίβερπουλ

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ότι αυτή θα είναι η τελευταία του σεζόν στη Λίβερπουλ, καθώς δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Ανάκαμψη στην Ελληνική Οικονομία το 2025

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης το 2025, με αύξηση 11% στις νέες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2023.