Πέθανε η ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη, σε ηλικία 83 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη καρδιακό επεισόδιο και απεβίωσε μέσα σε ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Το τελευταίο διάστημα η ηθοποιός, σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Καλογήρου, αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Η κηδεία της θα γίνει στον Άγιο Αθανάσιο στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη γεννήθηκε το 1934. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από τους ρόλους της στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Στα 18 της παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου. «Τον ερωτεύτηκα αμέσως», έχει πει σε συνέντευξή της η Σαμιωτάκη, ενώ ο Καλογήρου συνήθιζε να της εκφράζει τα συναισθήματα του μέσα από στίχους του. «Ήταν του Μάη δειλινό σαν πέρασε βουβή, Καμαρωτή, πανέμορφη ψιλή σαν μια τουλίπα, Κι ενώ η φύσις έπαιρνε το χρώμα το μαβί, Μ’ αρέσεις της εφώναξα, πρόλαβα και της είπα».

Το ζευγάρι έμεινε μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια. Απέκτησαν ένα γιο, που τους χάρισε με τη σειρά του μια εγγονή. Σε συνεντεύξεις τους και οι δυο ηθοποιοί δήλωναν αιώνια ερωτευμένοι και έλεγαν ότι ζούσαν μια πολύ ευτυχισμένη ζωή. Η Ευαγγελία Σαμιωτακη μάλιστα συνήθιζε να αυτορποσδιορίζεται ως η μεγαλύτερη θαυμάστρια του συζύγου της.

Αγαπημένη ηθοποιός και μούσα του θεατρικού σκηνοθέτη, μεταφραστή και θεωρητικού του θεάτρου, Αλέξη Σολωμού, θεωρήθηκε η «Εθνική Λαμπιτώ», παίζοντας επί δεκαετίες τον ρόλο αυτό με τεράστια επιτυχία δίπλα στις ηθοποιούς Κατσέλη, Αρώνη, Συνοδινού, Βουγιουκλάκη. Επίσης, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ερμηνεύοντας την Αφροδίτη στον «Ιππόλυτο» και την «Λαμπιτώ» στη Λυσιστράτη.

Στο ελεύθερο θέατρο βρέθηκε από το 1978, παίζοντας πάντα ελληνική κωμωδία σε έργα καταξιωμένων κλασικών σύγχρονων συγγραφέων όπως τα: «Η δεξιά, η αριστερά και ο Κυρ Παντελής» (Σακελλάριος), «Μια ζωή την έχουμε» (Τσιφόρος), «Η γυναίκα μου η ψεύτρα» (Ψαθάς) κ.ά. Επί 17 χρόνια υπήρξε η ίδια θεατρικός επιχειρηματίας με 10 τουλάχιστον προσωπικές παραγωγές. Ταξίδεψε πέντε φορές στην Αυστραλία και επτά σε Αμερική και Καναδά, όπου μετέφερε τις θεατρικές της παραστάσεις σε ένα κοινό που τις περίμενε με ανυπομονησία κάθε φορά.

«Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας η αγαπημένη Ευαγγελία Σαμιωτάκη… μάνα μου σε πολλά έργα στο θέατρο και την τηλεόραση… καλό ταξίδι καλή μου κυρία…», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Φιλμογραφία
«Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς» (1959)
«Αμόκ» (1963)
«Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969)
«Η παριζιάνα» (1969)
«Βαβυλωνία» (1970)
«Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα» (1970)
«Η Αλίκη δικτάτωρ» (1972)
«Πως Καταντήσαμε Σωτήρη» (1972)
«Αστερισμός της παρθένου» (1973)
«Δικτάτωρ Καλεί Θανάση» (1973)
«Γυναικοκρατία» (1973)
«Δικτάτωρ καλεί Θανάση» (1973)
«Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» (1973)
«20 Γυναίκες κι Εγώ» (1973)
«Ο τσαρλατάνος» (1973)
«Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» (1979)
«Ο φαλακρός μαθητής» (1979)
«Καθένας με την τρέλλα του…» (1980)
«Πέστα χρυσόστομε» (1983)
«Μάντεψε τι κάνω… τα βράδια »(Ο ανοιχτομάτης) (1984)
«Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω!..» (1985)
«Μερικοί το Προτιμούν Ηλεκτρονικό» (1986)
«Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν» (1987)
«Ο καλύτερός μου φίλος» (2001)
«Lilly`s Story» (2002)
«Η Λίζα και όλοι οι άλλοι» (2002)
«Αγρύπνια» (2005)
«Το όνειρο του σκύλου» (2005)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά συζύγου διαδηλώνει στη Ρώμη

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραφαν τη Διακήρυξη της Ρώμης στην επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την γέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τη σύζυγό του διαδήλωνε σε κεντρικούς...

Την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υιοθετεί η Διακήρυξη της Ρώμης

Την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υιοθετεί με μία ήπια διατύπωση η Διακήρυξη της Ρώμης την οποία υπέγραψαν οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. «Θα προχωρήσουμε...

Πεδίο μάχης η περιοχή έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στα Χανιά

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου, στη λεωφόρο Σούδας στα Χανιά, όπου βρίσκονται τα νέα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη έξω από τα γραφεία, όπου το απόγευμα διάφοροι φορείς και συλλογικότητες,...

Στο σκοτάδι η Ακρόπολη και άλλα μνημεία σε όλο τον κόσμο για την «Ώρα της Γης»

Από το Σίδνεϋ έως τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, πόλεις και μνημεία σε όλον τον πλανήτη έσβησαν τα φώτα τους στις 20.30 το βράδυ του Σαββάτου, συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης», τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Εκατόμβη νεκρών από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στην Μοσούλη

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πόλη της Μοσούλης από διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές κατά του τελευταίου σημαντικού προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανέφεραν το Σάββατο Ιρακινοί αξιωματούχοι. Τα «πτώματα δεκάδων» θυμάτων είναι ακόμη...